X
Se incarca...

Conditii generale de asigurare

(CGA) valabile incepand cu data de 25.07.2020

PARTEA: I

Articolul 1. Prevederi Generale

  1. Aceste Clauze si Conditii Generale ale Asigurarii de Calatorie, numite in continuare CCGA, se aplica contractelor de asigurare incheiate intre Inter Partner Assistance S.A. cu sediul social in Bruxelles (Inter Partner Assistance Societe Anonime cu sediul social in Bruxelles, adresa: Avenue Louise 166 b1, 1050 Bruxelles, Belgia, societate infiintata conform legislatiei belgiene, avand numarul de inregistrare 0415.591.055), care include AXA Assistance group, denumita in continuare Asiguratorul, si titularii Politelor.
  2. Contractul de asigurare poate fi incheiat in numele altei persoane, in acest caz prevederile acestor CCGA aplicandu-se persoanei in numele careia se incheie acest contract de asigurare.
  3. Contractul este incheiat in numele Asiguratului pe durata Calatoriei sale in strainatate.

Articolul 2. Definirea termenilor

Termenii utilizati in aceste CCGA si in alte documente aferente contractului de asigurare vor avea urmatorul inteles:

1. Actiune terorista - utilizarea fortei, violentei sau amenintarea utilizarii acestora de catre o persoana sau grup de persoane, in nume propriu sau in numele altei persoane sau in colaborare cu o organizatie sau guvern in scopuri politice, religioase, din motive sau scopuri ideologice, care dauneaza vietii si sanatatii oamenilor, bunurilor, activelor corporale si necorporale sau infrastructurii, inclusiv cu intentia de a influenta guvernul, de a intimida populatia sau anumite grupuri sociale.

2. Practicarea sporturilor la nivel amator - activitate ce consta in practicarea sporturilor Obisnuite in scop de relaxare si distractie, cu conditia sa fie practicate in locurile desemnate in acest sens, anume rute prestabilite, drumuri marcate si ape desemnate.

3. Call Center de Asistenta - unitate organizationala care desfasoara, in numele Asiguratorului, activitati de organizare si prestare de servicii de asistenta pentru Asigurat asa cum se specifica in aceste CCGA si in gestionarea daunelor.

4. Operatie in ambulator - tratament chirurgical realizat de o echipa profesionista de medici si asistente in cadrul unei unitati medicale licentiate, cu conditia ca tratamentul sa fie realizat in ambulator, fara internare.

5. Boala cronica - toate tulburarile si afectiunile de lunga durata, diagnosticate, tratate sau ale caror simptome au aparut intr-o perioada de 24 de luni inainte de data la care s-a incheiat contractul de asigurare. Agravarea unei boli cronice poate fi acoperita printr-o asigurare suplimentara.

6. Boala mintala - tulburare sau boala clasificata in International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD 10) (Clasificarea Internationala Statistica a Bolilor si a Problemelor de Sanatate Conexe) drept boala sau tulburare mintala (F00-F99).

7. Ploaie torentiala - ploaie cu un coeficient de cel putin 4 atribuit de Institutul de Meteorologie si Hidrologie. Daca nu se pot obtine informatii adecvate de la Institutul de Meteorologie si Hidrologie, aparitia unei Ploi torentiale va fi stabilita in functie de situatie si de gravitatea daunelor la locul aparitiei acesteia sau in imediata vecinatate.

8. Document de asigurare - polita emisa de Asigurator sau in numele acestuia drept confirmare a incheierii contractului de Asigurare de Calatorie.

9. Suma deductibila – valoare a daunelor mentionata in aceste CCGA, exprimata in valoare monetara, cu care Asiguratorul reduce despagubirea acordata.

10. Fransiza conditionata – valoare a daunelor mentionata in aceste CCGA, exprimata in valoare monetara, fata de care Asiguratorul nu isi asuma nicio raspundere.

11. Grindina - precipitatii atmosferice sub forma de gheata.

12. Internare - tratament spitalicesc ce necesita cel putin o noapte de spitalizare.

13. Uragan - vant cu o viteza de peste 24 m/s inregistrata de Institutul de Meteorologie si Hidrologie, ale carui efecte cauzeaza distrugeri in masa. Daca nu se pot obtine informatii adecvate de la Institutul de Meteorologie si Hidrologie, aparitia unui Uragan va fi stabilita in functie de situatie si de gravitatea daunelor la locul aparitiei acestuia sau in imediata vecinatate.

14. Dezastru natural - efectele distructive ale fortelor naturii care acopera un teritoriu extins: incendiu, explozie, fulger, vant puternic, Grindina, Uragan, Inundatie, Avalansa, alunecare de teren, activitate vulcanica, cutremur.

15. Client - Titularul politei, Asigurat, Beneficiar sau alta persoana indreptatita prin contractul de asigurare, persoana fizica.

16. Furt - sustragerea unui articol proprietate a Asiguratului in scopul insusirii acestuia de catre o terta parte.

17. Furt cu patrundere prin efractie - incercarea de sustragere sau sustragerea unui articol care apartine Asiguratului de catre un tert prin patrundere prin efractie, anume prin patrunderea intr-o incinta incuiata utilizand dispozitive, instrumente de patrundere prin efractie sau prin depasirea oricarui alt obstacol de securitate prin forta.

18. Tara de resedinta permanenta - tara in care persoana si-a avut resedinta timp de cel putin un an imediat inainte de incheierea contractului de asigurare si care reprezinta sediul vietii personale si profesionale a persoanei respective. Tara de resedinta permanenta nu este tara in care persoana respectiva locuieste in timpul studiilor sau in care a fost delegata in interes de serviciu.

19. Avalansa - pierderea brusca a stabilitatii si deplasarea --caderea, rasturnarea sau alunecarea--pe o panta montana a zapezii, ghetii, solului, stancilor si grohotisului sau combinatii ale acestora.

20. Medic - persoana fizica ce detine licenta de a practica meseria de doctor in conformitate cu legislatia tarii in care acorda asistenta medicala. In sensul acestor CCGA, nu se considera Medic o ruda sau un afin al Asiguratului.

21. Locul de resedinta - un apartament rezidential sau o locuinta pentru o singura familie situat/a in Tara de resedinta permanenta in care Asiguratul locuieste permanent.

22. Echipamente electronice mobile - urmatoarele dispozitive apartinand Asiguratului: telefon mobil, echipament fotografic, camere video, calculatoare, playere audio, jocuri electronice.

23. Imbolnavire brusca - tulburare brusca a sanatatii care, datorita naturii sale, reprezinta o amenintare directa la adresa vietii sau a sanatatii si necesita tratament imediat. O imbolnavire brusca nu reprezinta o afectiune al carei tratament a inceput inainte de Perioada de asigurare sau o tulburare de sanatate ale carei simptome au aparut inainte de Perioada de asigurare, chiar daca nu a fost examinata sau tratata de un medic.

24. Accident - eveniment neasteptat si brusc, cauzat de circumstante externe, in urma caruia persoana, impotriva dorintei sale, a suferit o tulburare de sanatate, o vatamare fizica sau a decedat.

25. Perioada de asigurare - perioada pentru care a fost incheiata Asigurarea de calatorie, indicata in Documentul de asigurare.

26. Ruda - persoana care locuieste in aceeasi locuinta cu Asiguratul la data la care apare Evenimentul asigurat, si care, pentru Asigurat, este:

1) sot/sotie sau partener de viata;

2) copil, copil vitreg, copil adoptat sau copil in custodie;

3) parinte, parinte adoptiv, socru, soacra, tata vitreg, mama vitrega;

4) bunic, bunica, nepot, frate/sora, ginere, nora.

In ceea ce priveste acoperirea costurilor de renuntare, Ruda inseamna sot/sotie, copii, parinti, tutori legali, socri, frati/surori, bunici, nepoti si persoane in uniune consensuala, care nu sunt in acelasi timp persoana co-asigurata.

27. Calatorie in strainatate (denumita in continuare Calatoria) - schimbarea temporara a locului de sedere si care include calatoria, sederea in afara Tarii de resedinta permanenta si intoarcerea la locul de resedinta al Asiguratului.

28. Intermediar – S.C. Vola.ro S.R.L., in calitate de reprezentant autorizat al Asiguratorului ce intermediaza incheierea contractelor de asigurare.

29. Inundatie - inundarea unei zone cauzate de cresterea nivelului apei pe cursurile naturale, in rezervoare, in canale sau de pe tarm.

30. Munca fizica - efectuarea sau desfasurarea de catre Asigurat a unei activitati remunerate, indiferent de baza de angajare, si care se bazeaza in principal pe puterea fizica precum si pe abilitatile manuale si practice. In sensul acestor CCGA, Munca fizica inseamna, de asemenea, si munca neremunerata, precum ucenicia, voluntariatul. In cazul in care Asiguratul desfasoara simultan Munca fizica si intelectuala, se presupune ca desfasoara Munca fizica.

31. Munca intelectuala - efectuarea sau desfasurarea de catre Asigurat a unei activitati de birou (adica neasociata cu Munca fizica), inteleasa ca munca ce nu necesita forta fizica semnificativa, bazata pe intelect si rationament, inclusiv participare la conferinte si cursuri teoretice, al carei efect este nematerial, dezvoltandu-se in procesul de colectare si prelucrare a informatiilor. Prestarea unei Munci intelectuale este acoperita prin aceasta Asigurare de calatorie.

32. Concurs sportiv public (denumit in continuare Concurs) - concurs organizat de orice organizatie implicata in cultura fizica, club sportiv, precum si orice pregatire pentru astfel de activitati sau o expeditie organizata din timp pentru a obtine realizari sportive speciale.

33. Talharie - folosirea violentei sau amenintarea cu folosirea violentei de catre o terta parte (agresor) impotriva Asiguratului, in mod direct, pentru a sustrage bunuri ce apartin Asiguratului.

34. Plangere - adresa Clientului catre Asigurator prin care Clientul prezinta rezervele pe care le are cu privire la serviciile prestate de Asigurator.

35. Proprietate personala - bunuri personale aflate la Locul de resedinta: echipament IT, echipament fotografic, echipament A/V si aparate si mobilier neincorporate.

36. Sporturi extreme - discipline sportive a caror practicare necesita curaj, abilitati extraordinare si functionare in conditii de risc. In sensul acestor CCGA, Sporturile extreme includ toate Sporturile obisnuite practicate la nivel profesionist sau pe durata participarii la Concursuri sportive publice si pregatirea pentru acestea, precum si urmatoarele activitati desfasurate pentru recreere dar si la nivel competitiv, profesionist sau pe durata participarii la Concursuri sportive publice si pregatirea pentru acestea: aerotrim, aikido, judo, karate, taekwondo, kickboxing, AMM si alte sporturi de lupta, rock and roll acrobatic, alpinism, bagjump, biathlon, BMX, box, wrestling, lupte greco-romane, bouldering, canoe polo, canyoning, mersul pe sarma, cyclocross, cyclotrial, downhill - ciclism extrem de coborare de pe munte, duation, Fly Fox (Ziplining), fourcross, freeboarding, freeride, freestyle, fotbal american si australian, gimnastica, go-carts, heliskiing, ciclism artistic, schi nautic, ciclism pe trasee rezervate ciclismului, ciclism montan, snowmobiling sau jet skiing, rollerskating, skateboarding sau snowboarding pe halfpipe, mersul cu sania trasa de cai sau de caini, kayak pe mare, kayak pe zapada, kitesurfing si toate formele similare, kneeboarding, kvadriation, atletism pe pista si pe teren, saritura cu prajina, pentatlon, heptatlon, decatlon, tras cu arcul, patinaj viteza, maratoane si ultramaratoane, monoschi, motoskiering, mountainboard, freestyle skiing, scuba diving sub 18 metri adancime (cu instructor sau fara, daca detine un certificat in acest sens), scufundari cu rechini, paragliding si gliding (zbor cu parapanta), paragliding pe apa, parasailing, rope park pana la 10 metri inaltime, parkour, pentatlon modern, kayak la nivelurile WW3-WW5, ridicare de greutati, dans la bara, urmarire si vanatoare sportiva (fara vanarea animalelor exotice), pescuit, rafting la nivelurile WW3-WW5, rafting pe zapada, rugby, rugby sub apa, safari, sanius, bob, snowtubing - pe rute marcate, pogo jumping, Bungee jumping, skateboarding, longboarding, skialpinism, skiathlon – schi fond, skibob, water diving, maraton de schi, ultramaraton de schi, slamball, snowboarding, schi in afara traseelor marcate, snowscoot, parasutism, spartan-race, speologie, sporturi care implica focul (inclusiv exercitii de stingere a incendiilor), tir (trasul la tinta cu arme de foc), street luge, surfing, windsurfing, scrima (lupta), sarituri la trambulina, sarituri la trambulina pe zapada, trekking cu un grad de dificultate mai mare decat 2UIAA utilizand echipament specific / sau la o altitudine mai mare de 3500 de metri deasupra nivelului marii, triatlon, triatlon atletic, tricking, participarea la repunerea in scena a bataliilor, via ferrata la un nivel intre B si E, wakeboarding, wallyball, catararea pe stanca, mountain climbing, ice climbing, catararea pe gheata artificiala, curse pe cai, yachting - intreceri pe mare, zorbing.

Practicarea sporturilor mentionate in acest paragraf poate fi asigurata printr-o asigurare suplimentara. Atunci cand se incheie o Asigurare suplimentara pentru Sporturile extreme, aceasta acopera si Evenimentele asigurate care au avut loc in timpul Concursurilor sportive obisnuite sau care au legatura cu practicarea Sporturilor profesioniste sau in timpul participarii la Competitiile sportive publice si la pregatirea pentru acestea.

37. Sporturi obisnuite – urmatoarele tipuri de sporturi, activitati sportive in scop de relaxare si sporturi recreationale: aerobic, airsoft, aqua aerobic, badminton, balet, baseball, curse de orientare, biliard, boccia, bridge, bungee running, bungee jumping, majorete, curling, fitness si bodybulding, footbag, frisbee, gimnastica, goalball, golf, jocuri de carti si jocuri pe tabla, hockey pe iarba si pe gheata, hockeyball, calarie, calarie pe elefant si camila, patinaj obisnuit si artistic, mersul cu scooterul, schi si snowboarding pe trasee marcate, inclusiv in parcuri cu zapada specialamenajate, rollerblading, water biking, yoga, jogging, kayaking pana la nivelul WW1 si WW2, kickboxing si aerobox, ciclism, korfball, baschet, bowling, cricket, sporturi cu mingea, bodybuilding, mini trambulina, minicars, minibikes, modelling sportiv, schi fond pe trasee marcate, water skiing, snorkelling, scuba diving pana la 18 metri adancime (cu instructor sau fara daca exista un certificat in acest sens), paintball, rope park (pana la 1.5 m), petanque, fotbal, handbal, cycle ball, foosball, inot, inot sincron, banana water riding, rollercoasting si water sliding, rafting pana la nivelul WW1 si WW2, croaziere pe canal (Olanda, Franta), mountain biking (excluzand coborarea), darts, aruncarea boomerang-ului, volei, volei pe plaja, jumping utilizand incaltaminte de sarit pe arcuri, softball, spinning, squash, streetball, sah, scrima, Tai Chi, dans de societate, Tchoukball, tenis, tenis de masa, trekking pe trasee marcate pe teren neaccidentat pana la nivelul 2UIAA fara echipament de catarare pana la altitudinea de 3500 m deasupra nivelului marii, turism pe bicicleta, unihockey, nivelul A via ferrata, pescuit sportiv, canotaj, polo, intreceri cu dragonboat, jonglare (diabolo, fireman displays, juggling, yo-yo).

Practica Sporturilor obisnuite la nivel amator in scop recreational este acoperita prin aceasta Asigurare de calatorie fara o majorare a primei de asigurare de baza.

38. Echipamente sportive - echipamente si dispozitive standard utilizate in scopuri sportive.

39. Zone geografice - in ceea ce priveste contractele de asigurare incheiate pe baza acestor CCGA, se disting doua zone geografice:

1) Zona locala, pentru calatoriile efectuate intr-un singur continent,

2) Zona intercontinentala, pentru calatoriile intre continente si intotdeauna pentru calatoriile in America de Nord, Australia si Oceania si Japonia, indiferent daca au loc in cadrul unei calatorii locale.

Niciuna dintre zonele de mai sus nu acopera teritorii care constituie subecumene si anecumene (parti nelocuite ale lumii, inclusiv cele la nord de paralela 78 sau la sud de paralela 54).

40. Suma asigurata - suma care reprezinta limita superioara a raspunderii Asiguratorului pentru daunele aparute pe Perioada asigurarii. Suma asigurata pentru fiecare optiune este indicata in Tabelul despagubirilor si limitelor. In cazul unei sume asigurate indicata intr-o alta moneda decat RON, in scopul platii despagubirilor se va face conversia in RON la cursul Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incheierii respectivului contract de asigurare. Suma asigurata aplicabila respectivului contract de asigurare este indicata in documentul de Asigurare.

41. Dauna:

1) Vatamare personala – dauna cauzata de deces, vatamare corporala sau tulburari de sanatate, excluzand beneficiile pierdute de persoana vatamata pe care le-ar fi putut obtine daca nu ar fi suferit o vatamare corporala sau o tulburare de sanatate,

2) Daune materiale - dauna cauzata de pierderea, distrugerea sau deteriorarea bunurilor, excluzand beneficiile pierdute de persoana vatamata pe care le-ar fi putut obtine daca respectivul bun nu ar fi fost pierdut, distrus sau deteriorat.

42. Spital - facilitate a unei unitati de asistenta medicala in care se desfasoara activitati de ingrijire medicala sub forma de servicii medicale acordate 24h pe zi, constand in diagnosticare, tratament, ingrijire si reabilitare. Definitia Spitalului nu include centre pentru pacientii cu boli mintale, centre de asistenta sociala, centre de oncologie, centre de tratament al alcoolismului, dependentei de droguri, spa-uri, centre de reabilitare sau de recreere.

43. Tabelul despagubirilor si limitarilor - rezumatul tuturor sumelor asigurate, garantate, limitelor despagubirilor stabilite pentru fiecare tip de asigurare inclusa in aceste CCGA. Tabelul despagubirilor si limitarilor reprezinta Anexa nr. 1 la aceste CCGA si face parte din acestea.

44. Tabelul deficientelor fizice permanente - lista vatamarilor corporale si ratelor procentuale ale posibilelor despagubiri care reprezinta baza pentru calcularea despagubirilor de asigurare pentru Deficientele fizice permanente rezultate din Accidente. Tabelul deficientelor fizice permanente este pus la dispozitia Asiguratului pentru consultare, la cerere. Asiguratorul isi rezerva dreptul de a modifica sau de a completa Tabelul deficientelor fizice permanente in functie de evolutia medicinei si tehnicii medicale. Valoarea despagubirilor de asigurare este stabilita de Asigurator conform Tabelului deficientelor fizice permanente, in vigoare la momentul incheierii asigurarii de calatorie.

45. Deficiente fizice permanente - vatamari corporale permanente sau deces rezultate ca urmare a unui Accident care duce la deteriorarea functiilor organismului si care nu se pot vindeca.

46. Titularul politei - persoana fizica, persoana juridica sau unitate organizationala care nu are personalitate juridica si care a incheiat un contract de asigurare cu Asiguratorul.

47. Asigurat - persoana fizica sub varsta de 75 de ani care a incheiat un contract sau in numele careia s-a incheiat un contract de prestari servicii prin intermediul S.C. Vola.ro S.R.L. si a carei stare de sanatate, ale carei bunuri, raspunderi sau valori ce trebuie protejate sunt acoperite prin asigurare.

48. Beneficiar - persoana (sau persoane) desemnata in scris de catre Asigurat, care are dreptul sa primeasca despagubirile in caz de deces al Asiguratului. Asiguratul are dreptul de a desemna Beneficiarul in momentul incheierii contractului de asigurare, sau oricand pe durata acestuia. Asiguratul poate schimba Beneficiarul in orice moment pe durata contractului. Modificarea va produce efecte incepand cu ziua urmatoare celei in care Asiguratorul primeste aceste informatii. Daca suma cotelor procentuale ale Beneficiarilor nu este egala cu 100, cotele acestor persoane vor fi stabilite in conformitate cu cotele reciproce indicate de Asigurat. Daca Asiguratul nu desemneaza niciun Beneficiar, se vor aplica prevederile Articolului 7 par. 5 din aceste CCGA.

49. Co-asigurat - persoana care participa la Calatorie impreuna cu Asiguratul, ale carei date sunt prevazute in acelasi document de rezervare si care este acoperita prin asigurare in cadrul aceluiasi Document de asigurare. In cazul contractelor incheiate in numele mai multor Asigurati, persoana care co-participa la Calatorie va avea rol dublu: Asigurat si Co-asigurat. In ceea ce priveste anularea biletelor de avion sau cazarii, aceasta definitie se aplica rezervarilor pentru maxim 6 persoane.

50. Practicarea sporturilor competitive - sporturi practicate in mod regulat si intens, si anume participarea la antrenamente, competitii si cantonamente ca parte a calitatii de membru al unui club sportiv, indiferent daca se obtine sau nu vreun castig din respectivul sport.

51. Practicarea sportului la nivel profesionist -- obtinerea de rezultate sportive in schimbul unei plati sau al unei alte remuneratii, pe baza unui acord cu o organizatie sportiva sau a unei activitati sportive care se desfasoara in schimbul unei remunerari, fiind o sursa de venit pentru atlet. In sensul acestei polite, includem si alti membri ai echipei sportive.

52. Eveniment intamplator - eveniment neprevazut care nu depinde de vointa Asiguratului. In scopul acestor CCGA, un Eveniment intamplator inseamna: patrunderea prin efractie in Locul de resedinta, incendiu sau inundatie la Locul de resedinta, distrugerea Locului de resedinta ca urmare a unui Dezastru natural.

53. Eveniment asigurat - eveniment acoperit prin contractul de asigurare care a avut loc in Perioada asigurarii, in baza caruia obligatia Asiguratorului de a acorda o despagubire de asigurare Asiguratului sau tertului apare in conformitate cu prevederile acestor CCGA. Evenimentele care au o cauza unica si care acopera toate circumstantele si consecintele acestora, conectate printr-o relatie cauza-efect, momentul aparitiei sau un alt factor direct, vor fi considerate ca formand un singur Eveniment asigurat.

54. Animalele salbatice si animalele exotice - animale care in mod normal nu sunt animale de casa sau de rasa si, de obicei, nu convietuiesc alaturi de oameni in gospodariile acestora.

55. Afectiune COVID-19 – confirmata prin testare, agravare spontana a starii de sanatate aparuta ca rezultat al infectarii cu virusul SARS-CoV-2, care reprezinta o amenintare directa la viata si sanatatea unei persoane si impune tratament imediat.

Articolul 3. Obiectul si aria de aplicabilitate a Asigurarii de calatorie

1. Asigurarea ofera Asiguratilor protectie pe Perioada de asigurare in timpul Calatoriei in strainatate in Zona geografica selectata.

2. Aria de aplicabilitate, optiunea de asigurare si acoperirea teritoriala a acesteia sunt indicate in Documentul de asigurare.

3. Urmatoarele tipuri de asigurare constituie sfera de aplicabilitate a asigurarii si reprezinta pachetul pentru clientii S.C. Vola.ro S.R.L.

1) Costul tratamentului, Boala neasteptata, Accidente si Asistenta;

2) Accident;

3) Raspunderea civila fata de terti;

4) Anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta;

5) Bagaje pierdute sau deteriorate;

6) Livrarea cu intarziere a bagajelor;

7) Intarzierea zborului;

8) Retragere de numerar de la ATM si pierdere ca urmare a furtului pe durata unei Calatorii in strainatate;

9) Asigurarea bunurilor personale lasate la Locul de resedinta impotriva furtului cu patrundere prin efractie pe durata unei Calatorii in strainatate;

4. In afara de aceasta sfera de acoperire a asigurarii indicata la par. 3 din acest Articol, asigurarea pentru clientii S.C. Vola.ro S.R.L. mai poate include:

1) Asigurare suplimentara in caz de boala cronica,

2) Asigurare suplimentara pentru sporturi extreme,

3) Asigurare suplimentara a echipamentului sportiv;

4) Asigurare suplimentara a muncii fizice.

Articolul 4. Tipuri de contracte de asigurare

1. Contractul de asigurare poate fi incheiat sub forma:

1) unei asigurari individuale - daca exista un singur Asigurat;

2) unei asigurari de grup - daca exista mai multe persoane asigurate printr-un singur contract de asigurare (grup de persoane).

2. In cazul asigurarii de grup, toate persoanele in numele carora a fost incheiat contractul de asigurare sunt acoperite prin aceaasi asigurare (aceeasi optiune), iar Sumele asigurate si limitele despagubirilor se aplica separat fiecarui Asigurat.

3. In cazul asigurarilor de grup, este posibila acoperirea fiecarui Asigurat printr-o sfera separata de aplicare a asigurarii in cazul optarii pentru Asigurare suplimentara conform prevederilor Articolului 3 alin. 4.

Articolul 5. Incheierea contractului de asigurare

1. Contractul de asigurare este incheiat in baza unei cereri de asigurare.

2. In cazul in care contractul de asigurare este incheiat prin intermediul unui site web sau al unui call-center, informatii detaliate despre procesul de incheiere a contractului de asigurare sunt incluse in Regulamentele privind incheierea contractelor de asigurare la distanta, denumite in continuare "Regulamentele", disponibile pe website-ul www.vola.ro prin care este incheiat contractul de asigurare.

3. Contractul de asigurare este incheiat pentru o Perioada de asigurare de minimum 2 zile si maximum 180 de zile.

4. Titularul politei are obligatia de a oferi Asiguratorului informatiile solicitate inainte de incheierea contractului.

5. Daca se constata modificari are circumstantelor prevazute la alin. 4 al prezentului Articol, Titularul politei este obligat sa le raporteze imediat Asiguratorului.

6. Asiguratorul nu este raspunzator pentru consecintele circumstantelor care, cu incalcarea prevederilor alin. 4 si 5 din prezentul Articol, nu au fost comunicate Asiguratorului. Daca prevederile alin. 4 si 5 ale prezentului Articol sunt incalcate in mod intentionat, in caz de nesiguranta, se presupune ca Evenimentul asigurat este o consecinta a circumstantelor ascunse contrar obligatiei de a informa.

7. In cazul in care Titularul politei incheie o asigurare in numele unei terte persoane (Asigurat), acesta are obligatia de a transmite Asiguratului prezentele CCGA, de a-l familiariza cu continutul contractului de asigurare si de a-l informa cu privire la drepturile si obligatiile pe care le are.

8. Contractul de asigurare se considera incheiat in ziua platii primei de asigurare in conformitate cu prevederile articolului 6.

9. O confirmare a incheierii contractului de asigurare este Documentul de asigurare.

10. Continutul relatiei juridice aferente contractului de asigurare reiese din aceste CCGA precum si din Documentul de asigurare.

Articolul 6. Prima de asigurare

1. Asiguratorul stabileste valoarea primei de asigurare in functie de tarifele aplicabile la data incheierii contractului de asigurare. Valoarea primei de asigurare depinde de domeniul de aplicare si optiunea de asigurare, durata Perioadei de asigurare, Zona geografica, numarul de Asigurati.

2. Prima de asigurare este exprimata in Leisi in Euro. Valoarea acesteia este indicata in Documentul de asigurare. Prima de asigurare se plateste o singura data pentru intreaga Perioada de asigurare.

3. Obligatia de a achita prima apartine Detinatorului politei.

4. Plata primei de asigurare are loc:

1) la momentul la care contul entitatii care asigura servicii de tranzactionare Intermediarului este creditat cu prima de asigurare, in cazul in care Titularul politei plateste prima de asigurare prin transfer bancar sau cu cardul;

2) in momentul in care banii sunt transmisi Intermediarului, daca Titularul politei achita prima de asigurare in numerar.

5. Neachitarea primei de asigurare inainte de data prevazuta pentru inceperea asigurarii sau plata primei de asigurare intr-un cuantum inferior celui indicat de Asigurator duce la neincheierea contractului de asigurare.

Articolul 7. Durata asigurarii si dreptul la despagubire

1. Asigurarea acopera doar contractele de asigurare incheiate cu succes (adica pentru care prima de asigurare a fost platita integral si confirmata printr-un Document de asigurare).

2. Acoperirea asigurarii si dreptul la despagubire conform contractului de asigurare:

1) in cazul costurilor de tratament si de asistenta, raspundere civila fata de terti, bagaje - incepe in ziua indicata in Documentul de asigurare ca data de incepere a Perioadei de asigurare, nu mai devreme de momentul in care Asiguratul traverseaza frontiera Tarii de resedinta permanenta pe durata Calatoriei, si se incheie in momentul in care Asiguratul traverseaza frontiera Tarii de resedinta permanenta la drumul de intoarcere, cel tarziu la miezul noptii din ziua indicata in Documentul de asigurare ca fiind sfarsitul Perioadei de asigurare;

2) in cazul accidentelor, retragerii de numerar de la ATM - incepe in ziua indicata in Documentul de asigurare ca data de incepere a Perioadei de asigurare, nu mai devreme de momentul in care Asiguratul paraseste Locul de resedinta cu intentia directa de a incepe o Calatorie peste hotare. Este necesar sa se documenteze intentia Asiguratului de a calatori prin prezentarea unui bilet pentru un zbor international si / sau confirmarea rezervarii unei cazari. Acoperirea asigurarii inceteaza in momentul in care Asiguratul revine la Locul de resedinta dupa incheierea Calatoriei in strainatate, cel tarziu la miezul noptii din ziua indicata in Documentul de asigurare ca fiind sfarsitul Perioadei de asigurare;

3) in cazul anularii biletului de avion sau a cazarii - incepe in ziua indicata in Documentul de asigurare ca data de incheiere a Contractului de asigurare si se incheie in momentul in care incepe Calatoria in strainatate sau in momentul plecarii indicata pe bilet (in cazul zborurilor cu escala, acoperirea asigurarii inceteaza in momentul plecarii indicata pe bilet ca prima plecare, ca plecarea initiala, inceperea Calatoriei);

4) in cazul bunurilor personale lasate la Locul de resedinta - incepe in ziua indicata in Documentul de asigurare ca data de incepere a Perioadei de asigurare, insa nu mai devreme de momentul in care Asiguratul paraseste Locul de resedinta cu intentia directa de a incepe o Calatorie peste hotare. Este necesar sa se documenteze intentia Asiguratului de a calatori prin prezentarea unui bilet pentru un zbor international si / sau confirmarea rezervarii unei cazari. Acoperirea asigurarii inceteaza in momentul in care Asiguratul revine la Locul de resedinta dupa incheierea Calatoriei in strainatate, cel tarziu la miezul noptii din ziua indicata in Documentul de asigurare ca fiind sfarsitul Perioadei de asigurare.

3. In cazul in care persoana asigurata se afla in afara Tarii de resedinta permanenta la momentul incheierii contractului de asigurare, acoperirea asigurarii incepe dupa patru ore incheiate din momentul platii primei de asigurare. Aceasta regula nu se aplica in cazul in care contractul de asigurare este reinnoit iar reinnoirea are loc inainte de sfarsitul Perioadei de asigurare aferenta contractului de asigurare anterior incheiat in numele Asiguratului cu Asiguratorul.

4. Contractul de asigurare se incheie pentru Perioada de asigurare pentru care se asigura acoperirea, in conformitate cu prevederile par. 2 din prezentul Articol. Perioada de asigurare si, prin urmare, acoperirea asigurarii, este prelungita automat cu perioada necesara intoarcerii la Locul de resedinta in caz de imposibilitate a Asiguratului de intoarcere dintr-o Calatorie in strainatate la data stabilita initial, din urmatoarele motive:

1) Ploaie torentiala, grindina, uragan, avalansa, inundatie, incendiu, cutremur, daune produse de fulger, prabusirea unei aeronave si activitati de salvare ca urmare a aparitiei Evenimentelor intamplatoare de mai sus;

2) Avarierea mijloacelor de transport cu care Asiguratul planifica sa se intoarca;

3) Anularea sau intarzierea la intoarcere a mijloacelor de transport din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile, ceea ce face ca calatoria sa nu fie sigura;

4) Accidentul care implica mijloace de transport care fac imposibila intoarcerea la timp.

In cazul prelungirii Calatoriei in strainatate din motivele mentionate mai sus, Asiguratul este obligat sa contacteze imediat Call Center-ul de Asistenta pentru a informa Asiguratorul despre aceste evenimente.

Un criteriu necesar pentru a obtine despagubirile la care Asiguratul are dreptul in Perioada de asigurare prelungita este documentatia privind aparitia evenimentelor mentionate mai sus.

5. Persoana care are dreptul la aceste despagubiri in cazul decesului Asiguratului este Beneficiarul. In cazul in care nu s-a desemnat un Beneficiar sau Beneficiarul unic desemnat era decedat in ziua decesului Asiguratului, dreptul de a primi despagubira este transferat Rudelor care sunt mostenitori ai Asiguratului in urmatoarea ordine:

1) sot/sotie;

2) copii, in parti egale (daca nu exista sot/sotie);

3) parinti, in parti egale (daca nu exista sot/sotie sau copii);

4) frati/surori, in parti egale (daca nu exista sot/sotie, copii sau parinti);

5) alti mostenitori legali (daca nu exista sot/sotie, copii, parinti si frati/surori).

In cazul exercitarii acestui drept, Beneficiarul sau mostenitorul este obligat sa prezinte certificatul de deces al Asiguratului in forma abreviata, un set complet de documente prevazute in aceste CCGA pentru respectivul Eveniment asigurat si, in cazul mostenitorilor, o decizie care sa indice ca sunt mostenitori sau un certificat de mostenitor.

6. Raspunderea Asiguratorului expira:

1) in momentul in care Suma asigurata sau limitele pentru diverse despagubiri sau asigurari care cuprind sfera de servicii inclusa in contractul de asigurare sunt epuizate - in ceea ce priveste respectivele riscuri;

2) la data la care contractul de asigurare este reziliat prematur ca urmare a expirarii Perioadei asigurarii indiferent de temeiul juridic sau motivele rezilierii;

3) la data decesului Asiguratului, pentru respectivul Asigurat;

4) in momentul in care Asiguratul paraseste Zona geografica indicata in contractul de asigurare - cu privire la evenimentele care au loc in afara Zonei respective;

5) in ultima zi a Perioadei de asigurare, insa nu mai tarziu de miezul noptii respective (cu excluderea prevederilor par. 4 din acest Articol).

Articolul 8. Rezilierea contractului de asigurare, retragerea din contractul de asigurare

1. Contractul de asigurare este reziliat:

1) daca nu se prevede altfel in aceste CCGA, la incetarea Perioadei de asigurare;

2) in ziua in care Asiguratorul sau Intermediarul primeste o declaratie de retragere din Contractul de asigurare.

2. In cazul in care Contractul de asigurare este incheiat prin intermediul unui site web sau al unui call center, Titularul politei, in calitate de consumator, are dreptul de a se retrage din Contractul de asigurare a carui Perioada de asigurare este de cel putin 30 de zile in termen de 30 de zile de la notificarea cu privire la incheierea contractului.

3. In cazul in care Contractul de asigurare este incheiat direct si pentru o Perioada de asigurare de peste sase luni, Titularul politei are dreptul de a se retrage din contractul de asigurare in termen de 30 de zile, iar daca Titularul politei este antreprenor, in termen de 7 zile de la data incheierii contractului.

4. Exercitarea drepturilor prevazute mai sus la par. 2 si 3 nu exonereaza Titularul politei de obligatia de a plati prima pentru perioada in care Asiguratorul a oferit acoperirea prin asigurare.

5. Pentru perioada de asigurare nefolosita, Titularul politei are dreptul la o rambursare a primei de asigurare stabilita proportional cu Perioada de asigurare nefolosita, calculata:

1) in cazul evenimentelor prevazute la par. 1 punctul 2) si in acest Articol - incepand cu data primirii declaratiei de retragere din contract;

2) in cazul decesului Asiguratului - incepand cu ziua urmatoare decesului acestuia.

6. Daca se doreste retragerea din contractul de asigurare si solicitarea rambursarii contractului de asigurare, Titularul politei este obligat sa transmita Asiguratorului sau Intermediarului o declaratie scrisa de retragere conform Contractului de asigurare. Data retragerii din Contractul de asigurare va fi data la care Asiguratorul sau Intermediarul primeste aceasta declaratie.

7. Daca se doreste rambursarea primei in caz de deces al Asiguratului, persoana care a depus cererea este obligata sa transmita Asiguratorului certificatul de deces al Asiguratorului in forma abreviata si o cerere scrisa de restituire a primei.

Articolul 9. Stabilirea corectitudinii cererilor si a valorii despagubirilor

1. In cazul producerii Evenimentului asigurat, Asiguratul insusi, sau prin intermediul unei persoane care actioneaza in numele acestuia, are obligatia de a apela imediat Call Center-ul 24h la numarul + 40 312295294 si de a informa Asiguratorul cu privire la producerea evenimentului prin furnizarea de informatii reale cu privire la aparitia si consecintele acestui eveniment si la toate celelalte contracte de asigurare care acopera aceleasi riscuri.

2. Sarcina de raportare si dovedire a producerii Evenimentului asigurat apartine persoanei care solicita despagubirea. Dupa primirea notificarii privind producerea Evenimentului asigurat, Asiguratorul stabileste conditiile necesare pentru stabilirea raspunderii sale si examineaza circumstantele pentru a stabili valoarea daunei.

3. Asiguratorul nu este raspunzator pentru daunele generate in mod intentionat sau ca urmare a unei neglijente grave a Detinatorului politei sau a Asiguratului, cu exceptia cazului in care plata despagubirii in aceste conditii respecta regulile de echitate.

4. Stabilirea corectitudinii cererilor si a valorii despagubirilor are loc pe baza documentatiei complete prevazute in aceste CCGA, care este prezentata de catre Asigurat sau persoana indreptatita in baza Contractului de asigurare - in nume propriu sau prin intermediul unei persoane care actioneaza in numele sau. Asiguratorul isi rezerva dreptul de a verifica documentele trimise.

5. La cererea Asiguratorului, in cazurile justificate, daca documentele prevazute in aceste CCGA se dovedesc a fi insuficiente pentru a stabili raspunderea Asiguratorului, Asiguratul sau persoana indreptatita in baza Contractului de asigurare - personal sau prin intermediul unei persoane care actioneaza in numele sau, este obligat/a sa prezinte alte documente utilizate in mod obisnuit in astfel de situatii si care sunt necesare pentru a determina corectitudinea pretentiilor sau valoarea despagubirilor.

6. La cererea Asiguratorului, in cazurile justificate asociate stabilirii raspunderii acestuia, Asiguratul sau persoana indreptatita in cazul decesului Asiguratului are obligatia de a transmite Asiguratorului toate informatiile cu privire la starea de sanatate a Asiguratului si sa fie de acord cu examinarea starii de sanatate a acestuia sau a motivului decesului acestuia.

7. In situatiile in care Asiguratul sau persoana indreptatita in caz de deces al Asiguratului evita obligatia de a furniza documentatia sau de a-si da consimtamantul pentru examinarea starii de sanatate / cauzei decesului Asiguratului, in conformitate cu prevederile par. 4, 5 si 6 din prezentul Articol, Asiguratorul poate reduce in mod corespunzator valoarea despagubirii in masura in care neindeplinirea acestei obligatii a contribuit la imposibilitatea stabilirii circumstantelor cu impact asupra raspunderii Asiguratorului.

8. Asiguratorul va achita despagubirea pana la contravaloarea Sumei asigurate sau pana la limitele despagubirilor individuale, in conformitate cu domeniul de aplicare al asigurarii si cu optiunea aleasa.

9. In scopul achitarii despagubirii in baza contractului de asigurare, Sumele asigurate si limitele de rambursare stabilite in Tabelul despagubirilor si limitelor in euro (€) sunt convertite in RON la cursul mediu de schimb al Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incheierii contractului de asigurare.

10. Asiguratorul are obligatia de a achita despagubirea in 30 de zile de la data la raportarii aparitiei Evenimentului intamplator.

11. Daca nu se pot clarifica circumstantele necesare stabilirii raspunderii Asiguratorului sau a valorii despagubirei in termenul limita prevazut la par. 10 al acestui Articol, atunci despagubira va fi platita in termen de 14 zile de la data la care, cu depunerea tuturor diligentelor, a fost posibila clarificarea acestor circumstante, cu rezerva ca partea incontestabila a despagubirei, luandu-se in considerare documentele prezentate, va fi platita de Asigurator in termenul prevazut la par. 10 din prezentul Articol.

12. In cazul in care Asiguratorul nu plateste despagubira in termenele limita prevazute in paragrafele de mai sus, acesta este obligat sa informeze Asiguratul sau persoanele care actioneaza in numele acestuia cu privire la motivele refuzului la plata.

13. Despagubirea va fi platita intotdeauna in Romania, in moneda nationala a Romaniei, la cursul de schimb mediu al Bancii Nationale a Romaniei , in vigoare in ziua in care se ia decizia achitarii despagubirii, cu exceptia platilor directe catre unitatile de asistenta medicala din strainatate, persoanelor straine vatamate sau a altor entitati straine, cu exceptia situatiei in care aceste CCGA prevad altfel.

Articolul 10. Excluderea generala a raspunderii

1. Asiguratorul nu este raspunzator in situatiile in care Asiguratul:

1) nu respecta instructiunile Call Center-ului de Asistenta si nu coopereaza cu acesta sau nu prezinta documentele pe care este obligat sa le trimita in baza acestor CCGA, in conditiile in care cooperarea sa este necesara pentru stabilirea raspunderii Asiguratului sau a tipului si acoperirii despagubirilor;

2) actioneaza contrar recomandarilor medicului, cu exceptia situatiei in care acest lucru nu are niciun impact asupra producerii sau agravarii daunei;

3) nu a exonerat medicul sau alta institutie de obligatia de confidentialitate in situatia in care acest lucru este necesar pentru a stabili raspunderea Asiguratorului, iar Call Center-ul de Asistenta va informa persoana care aplica pentru obtinerea despagubirii de aceasta cerinta;

4) participa la excursii sau expeditii in locuri cu conditii climatice sau naturale extreme, in zone nelocuite - subecumene si anecumene.

2. Asiguratorul nu este raspunzator pentru evenimente care sunt consecinta a:

1) actiunilor intentionate ale Asiguratului sau ale persoanei care locuieste in aceeasi gospodarie cu Asiguratul;

2) neglijentei grave a Asiguratului, decat daca plata despagubirii in aceste conditii respecta regulile de echitate;

3) Accidentelor sau tulburarilor de sanatate, afectiunilor, bolilor ale caror simptome au aparut inainte de inceperea Perioadei de asigurare; de asemenea, in cazul in care Asiguratul nu a solicitat asistenta medicala la momentul instalarii simptomelor.

3. Asigurarea nu acopera situatiile in care evenimentul se afla intr-o relatie cauzala cu:

1) faptele de huliganism ale Asiguratului sau cu activitatea sa de natura penala;

2) participarea la altercatii sau comiterea unei infractiuni de catre Asigurat sau incercarea Asiguratului de a comite o infractiune;

3) participarea Asiguratului la un conflict armat, in misiuni de pace, in lupte sau misiuni de razboi;

4) participarea la rascoale, demonstratii, revolte, acte de violenta publica, greve sau ca urmare a interventiei sau deciziei autoritatilor publice;

5) participarea Asiguratului la Actiuni teroriste sau la pregatirea acestora;

6) incalcarea legii, a regulamentelor sau a masurilor menite sa asigure securitatea, aplicate de tara respectiva, cu exceptia cazului in care acest lucru nu a avut niciun impact asupra producerii sau agravarii daunei;

7) incalcarea normelor de siguranta prin faptul ca nu a utilizat masuri de protectie adecvate in momentul producerii evenimentului, cum ar fi: casca la calarie sau ciclism, schi si snowboarding, casca si vesta de salvare in timpul practicarii sporturilor nautice, daca acest lucru a avut un impact asupra producerii sau agravarii daunei;

8) lipsa autorizatiilor necesare pentru a desfasura o anumita activitate, in cazul in care acest lucru a avut impact asupra producerii sau agravarii daunei, de exemplu permisul de conducere pentru o anumita categorie, permis de a scufundare fara instructor;

9) lipsa vaccinarii preventive sau a tratamentelor preventive recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii inainte de efectuarea unei Calatorii in strainatate catre o anumita tara;

10) bolile cu transmitere sexuala, SIDA, HIV;

11) cancerul in faza terminala sau tratat sub ingrijire paliativa;

12) afectiunile aparute dupa transplantul de organe sau cu indicatii privind transplantul;

13) insuficienta renala cronica tratata prin dializa;

14) tratamentul cu citostatice si substante tuberculostatice;

15) boli mintale;

16) consecintele aflarii sub influenta alcoolului, dupa consumul de alcool, droguri sau alte narcotice, precum si substante psihotrope sau medicamente care au efecte similare - daca Asiguratul stia sau ar fi trebuit sa stie despre astfel de efecte ale medicamentului, conform indicatiilor de pe ambalaj sau prospectului care contine informatii despre influenta medicamentelor asupra capacitatilor psihomotorii, in cazul in care acest lucru a avut un impact asupra producerii sau agravarii daunei;

17) practicarea sporturilor care nu sunt acoperite prin asigurarea de baza:

a) practicarea altor sporturi decat cele mentionate la categoria Sporturi obisnuite;

b) practicarea Sporturilor extreme daca nu a fost incheiata o Asigurare suplimentara pentru Sporturi extreme;

c) practicarea la nivel profesionist a Sporturilor obisnuite sau in legatura cu practicarea la nivel profesionist a sporturilor sau in cadrul participarii la competitiile sportive publice si la pregatirea pentru acestea, daca nu a fost incheiata o Asigurare suplimentara pentru sporturi extreme;

18) practicarea sporturilor in locuri care nu sunt destinate acestora;

19) participarea la vanatoare;

20) participarea la competitii sau raliuri ca sofer, pilot sau pasager la autovehiculelor, precum si la cursele de incercare si testare;

21) nerespectarea de catre Asigurat a legilor tarii respective;

22) prestarea de Munca fizica, daca nu s-a incheiat o Asigurare suplimentara pentru munca fizica;

23) realizarea de cascadorii;

24) desfasurarea activitatii de soldat, politist, membru al altor forte militare sau altor unitati sau forte de securitate;

25) accidentelor de aviatie, cu exceptia cazurilor in care Asiguratul era pasager al unei companii aeriene licentiate.

4. Mai mult, asigurarea nu acopera cazurile in care evenimentul:

1) a avut loc in Tara de resedinta permanenta, cu exceptia cazului in care au fost puse in aplicare dispozitii diferite prin aceste CCGA pentru respectivul tip de asigurare;

2) a avut loc in tara in care Asiguratul locuia ilegal;

3) a avut loc intr-o tara din afara Zonei geografice acoperite prin asigurare;

4) a fost cauzat de energia nucleara sau de alta amenintare nucleara;

5) era cunoscut la momentul incheierii contractului de asigurare;

6) a avut loc ca urmare a unei sinucideri, a unei tentative de sinucidere sau ca urmare a unei vatamari corporale auto-provocate, indiferent de starea de sanatate;

7) a avut loc in timpul unei calatorii incepute de Asigurat dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un avertisment care nu recomanda calatoria in tara sau regiunea respectiva;

8) a fost cauzat de epidemie (nu este valabil in legatura cu Art. 2 par. 55 in conformitate cu Art. 13 par. 2; Art. 13 par. 5 15); Art. 26 par. 4) sau de contaminare chimica sau biologica;

9) a avut loc in timpul utilizarii articolelor pirotehnice sau armelor de foc.

5. Asiguratorul nu ramburseaza costurile:

1) suportate de Asigurat sau de alte persoane legate de contactarea Asiguratului sau a Call Center-ului de Asistenta;

2) apelurilor telefonice, inclusiv ale taxelor in roaming atunci cand se efectueaza apeluri in strainatate.

Articolul 11. Cereri in regres

1. In ziua achitarii despagubirei (despagubirii), pretentiile fata de tertul raspunzator pentru dauna sunt transferate Asiguratorului, pana la valoarea despagubirei (despagubirii) platite de Asigurator. In situatia in care Asiguratorul a acoperit doar o parte din dauna, Asiguratul are prioritate in ceea ce priveste achitarea pretentiilor de despagubire inaintea pretentiilor Asiguratorului cu privire la partea ramasa, excluzand asigurarea de raspundere civila fata de terti conform acestor CCGA.

2. Pretentiile Asiguratului mentionate la par. 1 din acest Articol impotriva persoanelor cu care Asiguratul locuieste in aceeasi gospodarie sau pentru care este responsabil nu sunt transferate Asiguratorului, cu exceptia cazului in care faptuitorul a provocat dauna intentionat.

3. Asiguratul este obligat sa acorde asistenta Asiguratorului pe durata solicitarii despagubirilor de la persoanele responsabile pentru dauna prin furnizarea informatiilor si documentelor necesare si facand posibila luarea de masuri necesare pentru achitarea cererilor in regres.

Articolul 12. Prevederi finale si procedura de reclamatii

1. Toate declaratiile, notificarile si cererile legate de contractul de asigurare si transmise Asiguratorului, cu exceptia acelora care, in baza acestor CCGA, sunt transmise Call Center-ului de Asistenta, trebuie sa fie prezentate in scris, sub sanctiunea nulitatii. Documentatia aferenta stabilirii raspunderii Asiguratului adresata Call Center-ului de Asistenta poate fi, de asemenea, transmisa pe cale electronica la adresa de e-mail a Asiguratorului sau prin fax la numarul de fax al Asiguratorului. La cererea Call Center-ului de Asistenta, in cazuri justificate, Asiguratul insusi sau prin intermediul unei persoane care actioneaza in numele acestuia are obligatia de a depune documente trimise anterior prin e-mail sau fax, trimitandu-le prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

2. Toate contractele si corespondenta cu Asiguratorul se vor realiza in limba romana. Limbile straine sunt permise in cazul documentelor medicale; si in aceste situatii insa Asiguratorul poate solicita ca documentatia sa fie tradusa de un traducator autorizat in limba romana.

3. In situatia in care aceste CCGA fac referire la legile aplicabile in mod obisnuit, aceasta inseamna legile care sunt valabile si aplicabile in tara in care a avut loc Evenimentul asigurat.

4. In cazul contractelor de asigurare carora li se aplica aceste CCGA, acestea sunt reglementate de legea romana.

5. Asiguratului i se acorda asistenta in legatura cu Evenimentul asigurat in conformitate cu legislatia tarii in care acesta are loc sau sub prevederile legislatiei internationale.

6. Procedura de reclamatii stabileste regulile de depunere si examinare a Reclamatiilor Clientilor cu privire la serviciile prestate de Asigurator.

7. Reclamatiile sunt transmise:

1) in forma scrisa:

a) personal, la sediul social al Asiguratorului sau la sucursala Intermediarului;

prin posta, la adresa Asiguratorului:

CORIS Assistance

Bulevardul Regina Maria 36-38 RO-040125 Bucharest;

2) electronic, la adresa de e-mail: [email protected]

8. Reclamatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

1) numele si prenumele Clientului;

2) adresa de corespondenta completa a Clientului; sau

3) adresa de e-mail la care se va trimite raspunsul;

4) numarul contractului de asigurare aferent Reclamatiei;

5) descrierea problemei raportate precum si obiectul si circumstantele care justifica Reclamatia;

6) masurile asteptate de Client;

7) daca Clientul se asteapta ca raspunsul sa fie trimis prin posta electronica - solicitarea Clientului in aceasta privinta.

9. Daca, pe durata procesului de examinare a Reclamatiei, este necesar sa se obtina informatii suplimentare legate de Reclamatie, Asiguratorul va informa Clientul in acest sens, astfel incat Clientul sa poata trimite toate datele si informatiile solicitate de Asigurator cu scopul examinarii Reclamatiei.

10. Asiguratorul va raspunde fara intarzieri nejustificate, nu mai tarziu de 30 de zile de la primirea Reclamatiei. In vederea respectarii termenului, este suficient ca raspunsul sa fie trimis inainte de expirarea termenului limita.

11. In cazuri deosebit de complicate, care fac imposibila examinarea Reclamatiei si raspunsul la aceasta in termenul prevazut la par. 10, Asiguratorul:

1) va explica motivele intarzierii;

2) va indica circumstantele care trebuie clarificate pentru analizarea cazului;

3) va indica data anticipata pentru examinarea Reclamatiei si oferirea unui raspuns.

12. Raspunsul Asiguratorului va fi trimis la adresa postala indicata la par. 8 alin. 2), cu exceptia cazului in care Clientul a cerut ca raspunsul sa fie trimis prin posta electronica, caz in care raspunsul va fi trimis electronic la adresa de e-mail indicata la par. 8 alin. 3).

13. In cazul in care litigiul nu a putut fi solutionat in urma reclamatiei adresate direct asiguratorului, asiguratul/contractantul/beneficiarul/persoana prejudiciata:

- se poate adresa Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nonbancar (SAL-FIN), in conformitate cu dispozitiile Ordonantei nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti , si Regulamentului nr. 4/2016 privind organizarea si functionarea Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nonbancar (SAL-FIN),

- se poate adresa unui mediator autorizat in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

14. Dispozitiile prezentului contract, referitoare la procedura de solutionare a petitiilor precum si cele referitoare la solutionarea alternativa a litigiilor, nu aduc atingere dreptului persoanelor de a se adresa instantelor judecatoresti competente. Orice litigiu izvorat si executarea prezentului contract se solutioneaza pe cale amiabila, sau pe cale judecatoreasca, de catre instata judecatoreasca din Romania, potrivit Codului de procedura civila. Clientul poate actiona Asiguratorul in justitie. Actiunea in revendicare in temeiul contractului de asigurare poate fi introdusa in fata unei instante competente, in conformitate cu legislatia in materie de jurisdictie generala sau in fata unei instante care are jurisdictie la locul de resedinta sau sediul social al Detinatorului politei de asigurare, Asiguratului sau persoanei indreptatite conform contractului de asigurare. Actiunea in revendicare in temeiul contractului de asigurare poate fi introdusa in fata unei instante competente, in conformitate cu legislatia in materie de jurisdictie generala sau in fata unei instante care are jurisdictie la locul de resedinta al mostenitorului Asiguratului sau mostenitorului persoanei indreptatite conform contractului de asigurare.

PARTEA II

PREVEDERI SPECIALE

Sectiunea A) Costul tratamentului si asistentei

Articolul 13. Obiectul si aria de aplicabilitate a costurilor tratamentului si asistentei

1. Obiectul acestei asigurari il reprezinta costurile documentate ale tratamentului necesar din punct de vedere medical si acordat Asiguratului care a fost nevoit sa urmeze un tratament in timpul unei Calatorii in strainatate.

2. Evenimentul asigurat in cazul Costurilor de tratament consta intr-o Imbolnavire neasteptata, boala COVID-19 sau un Accident al Asiguratului care a avut loc in timpul Perioadei de asigurare pe durata unei Calatorii in strainatate si care necesita un tratament medical imediat in strainatate.

3. Asiguratorul acopera costurile necesare, inevitabile si recomandate pentru tratamentul sau operatia asociat/a Evenimentului asigurat care are loc in afara Tarii de resedinta permanenta, inclusiv procedurile de diagnosticare realizate in legatura directa cu acesta, recomandat/a de un medic si al carui/carei scop consta in stabilizarea starii de sanatate a Asiguratului astfel incat acesta sa poata continua calatoria sau sa se intoarca in Tara de resedinta permanenta si sa continue tratamentul acolo, daca este necesar.

4. Daca nu se prevede altfel, costurile la care se face referire in par. 3 din acest Articol includ costurile aferente urmatoarelor proceduri:

1) examinari necesare pentru stabilirea unui diagnostic si inceperea tratamentului;

2) oferirea de asistenta medicala necesara, inclusiv consultatii si remuneratiile medicilor;

3) internarea in Spital intr-un salon standard, pentru mai multe persoane, si asigurarea ingrijirilor medicale standard pentru o perioada de timp necesara, si costurile tratamentului aferente sederii, inclusiv costurile operatiilor, anesteziilor, medicamentatiei, materialelor si hranei din spital;

4) medicamente, pansamente, ajutoare medicale si ortopedice (cu exceptia membrelor artificiale) prescrise de medic in legatura cu Evenimentul asigurat, doar in cazul vatamarilor cauzate de respectivul Eveniment asigurat;

5) servicii stomatologice in caz de durere acuta a dintilor, tratata prin extractie sau prin obturatie standard (inclusiv cu raze X) si operatii al caror scop direct este de a diminua durerea asociata cu membrana mucoasa orala, pana la echivalentul limitei indicate in Tabelul de despagubiri si limitele pentru toate tulburarile care apar in Perioada de asigurare. Limita nu se aplica costurilor tratamentului stomatologic asociat Accidentului;

6) vizita la medic pe probleme legate de sarcina sau avort cu scopul de a salva viata sau sanatatea Asiguratului si transportul acestuia la o unitate medicala, pana la echivalentul sumei indicate in Tabelul de despagubiri si limite pentru toate bolile care au aparut inainte de inceperea celei de-a 32-a saptamani de sarcina, necesitand asistenta medicala imediata in Perioada de asigurare;

7) vizita la medic asociata cu agravarea brusca a unei boli cronice, echivalentul a 100 EUR;

8) transportul persoanei asigurate de la locul Accidentului sau al producerii Imbolnavirii neasteptate la cea mai apropiata unitate medicala competenta (cat si chemarea medicului la Asigurat), in cazul in care Asiguratul nu poate utiliza transportul in comun, inclusiv interventia echipelor de salvamontisti sau transportul cu elicopterul de la locul Accidentului sau al Imbolnavirii neasteptate la cea mai apropiata unitate medicala competenta daca, in conditiile Evenimentului asigurat, starea de sanatate a Asiguratului o impune;

9) transportul de la un medic la o unitate medicala sau dintr-o unitate medicala intr-o alta unitate medicala specializata daca, in conditiile respectivului Eveniment asigurat, starea de sanatate a Asiguratului o impune;

10) transportul de la o unitate medicala la un loc de sedere in strainatate, justificat din punct de vedere medical, in cazul in care, in circumstantele Evenimentului asigurat, nu poate fi utilizat transportul in comun.

5. Aria de aplicabilitate a despagubirilor, avand in vedere costurile de tratament si asistenta, in afara de despagubirile prevazute la paragrafele precedente, include si serviciile de asistenta:

1) Call Center de Asistenta disponibil 24/7;

2) transportul (repatrierea) Asiguratului inapoi in Tara de resedinta permanenta daca, din motive de sanatate, nu s-a putut utiliza mijlocul de transport stabilit initial sau daca medicul principal care trateaza Asiguratul in strainatate prescrie transportul medical imediat. Transportul se realizeaza cu mijloacele de transport adecvate starii de sanatate a Asiguratului. Un medic al Call Center-ului de Asistenta, in colaborare cu Asiguratul si cu medicul principal care a asistat Asiguratul, in baza fisei medicale si a altor documente necesare, va lua o decizie cu privire la mijloacele de transport necesare. In situatiile in care transportul Asiguratului este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate;

3) asistenta in cazul prelungirii Calatoriei Asiguratului in strainatate, in cazul in care durata planificata initial s-a scurs din cauza tratamentului in caz de Imbolnavire neasteptata sau Accident al Asiguratului, iar Asiguratul nu a putut sa se deplaseze inapoi la data planificata cu mijloacele de transport planificate si, in acelasi timp, nu necesita Spitalizare. Asiguratorul acopera costurile de cazare a Asiguratului intr-o unitate standard obisnuita si costurile de pensiune ale Asiguratului pentru o perioada necesara organizarii transportului (repatrierii) Asiguratului conform prevederilor par. 5 alin. 2) din prezentul Articol;

4) transferul corpului neinsufletit al Asiguratului la locul inmormantarii in Tara de resedinta permanenta, in cazul in care Asiguratul a decedat in timpul Calatoriei in strainatate ca urmare a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident. In cadrul despagubirii, Asiguratorul acopera costurile de transport al corpului neinsufletit si de achizitionare a unui sicriu de transport. Costurile sicriului de transport sunt achitate pana in echivalentul maxim al sumei de 1000 €. Call Center-ul de Asistenta, impreuna cu o ruda, se va ocupa de toate formalitatile, va alege metoda si mijloacele de transport si se va ocupa de organizare. In situatiile in care transportul corpului Asiguratului este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate.

Call Center-ul de Asistenta poate organiza si acoperi costurile de incinerare si transportul urnei cu cenusa Asiguratului in Tara de resedinta permanenta sau de inmormantare a Asiguratului in strainatate, in afara Tarii de resedinta permanenta, pana la o suma maxima egala cu costurile pe care Call Center-ul de Asistenta le-ar fi suportat cu organizarea transportul corpului neinsufletit in Tara de resedinta permanenta;

5) transportul persoanelor Co-asigurate, in cazul in care Asiguratul a decedat in timpul Calatoriei in strainatate ca urmare a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident.

Asiguratorul organizeaza si asigura transport numai in situatiile in care mijloacele de transport planificate initial nu pot fi folosite pentru a se intoarce acasa mai devreme. Call Center-ul de Asistenta impreuna cu persoanele Co-asigurate vor stabili organizarea transportului Co-asiguratilor inapoi in Tara de resedinta permanenta. Asiguratorul acopera costurile de transport al Co-asiguratilor cu trenul sau autocarul, iar in situatiile in care durata calatoriei cu mijloacele de transport mentionate mai sus ar depasi 12 ore, Asiguratorul acopera costurile unui bilet de avion la clasa economica. In situatiile in care transportul Co-asiguratilor este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate;

6) transportul si cazarea copiilor minori ai Asiguratului, in cazul in care Asiguratul este internat sau a decedat in timpul Calatoriei in strainatate ca urmare a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident.

Call Center-ul de Asistenta impreuna cu o ruda vor stabili organizarea transportului inapoi catre Tara de resedinta permanenta al minorilor Asiguratului care se aflau in custodia exclusiva a Asiguratului pe durata Calatoriei in strainatate. Asiguratorul acopera costurile de cazare si de pensiune ale unui copil minor al Asiguratului pentru o perioada de pana la 7 zile, in valoare maxima egala cu 150 € pe zi. De asemenea, Asiguratorul acopera costurile de transport al minorului cu trenul sau autocarul, iar in situatiile in care durata calatoriei cu mijloacele de transport mentionate mai sus ar depasi 12 ore, Asiguratorul acopera costurile unui bilet de avion la clasa economica.

Copilul minor al Asiguratului este transportat sub supravegherea unui reprezentant al Asiguratorului.

In situatiile in care transportul minorului Asiguratului este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate;

7) transportul si sederea persoanei Co-asigurate, in cazul in care Asiguratul a fost internat sau a decedat in timpul Calatoriei in strainatate ca urmare a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident.

Call Center-ul de Asistenta, in colaborare cu Co-asiguratul, hotaraste cu privire la organizarea sederii unui Co-asigurat la locul de spitalizare al Asiguratului din strainatate sau cu privire la transportul acestuia in Tara de resedinta permanenta numai in situatia in care prezenta sa este necesara si prescrisa de medicul care trateaza Asiguratul in strainatate.

Asiguratorul acopera costurile de cazare si de pensiune ale unui Co-asigurat al Asiguratului pentru o perioada de pana la 7 zile, in valoare maxima egala cu 100 € pe zi.

De asemenea, Asiguratorul acopera costurile de transport ale unui Co-asigurat care insoteste Asiguratul:

a) in timpul repatrierii organizate in conditiile prevazute la par. 5. alin. 2) al prezentului Articol, pe durata careia Co-asiguratul participa ca asistent civil al Asiguratului, sau

b) dupa Spitalizarea Asiguratului sau decesul acestuia, in cazul in care nu mai este posibila utilizarea mijloacelor de transport planificate pentru calatoria inapoi, cu trenul sau autocarul. In cazul in care durata calatoriei cu mijloacele de transport mentionate mai sus depaseste 12 ore, Asiguratorul acopera costurile unui bilet de avion la clasa economica.

In situatiile in care transportul Co-asiguratului este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate;

8) transportul si sederea unei Rude chemate de Asigurat sau de o alta persoana indicata de Asigurat daca, in timpul Calatoriei in strainatate,

Asiguratul este Spitalizat timp de mai mult de 7 zile ca urmare a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident si nu este insotit de nicio persoana de varsta legala sau daca medicul care trateaza Asiguratul declara ca exista o amenintare la adresa vietii acestuia, fapt confirmat printr-o opinie scrisa.

Call Center-ul de Asistenta, in colaborare cu Asiguratul, decide cu privire la organizarea transportului catre locul de Spitalizare al Asiguratului, la sederea si intoarcerea in Tara de resedinta permanenta a unei Rude sau a altei persoane indicate de Asigurat. Asiguratorul acopera costurile de cazare si de pensiune ale unei Rude sau altei persoane indicate de Asigurat pe durata Spitalizarii Asiguratului, pentru o perioada de pana la 7 zile, in valoare maxima egala cu 100 € pe zi. Asiguratorul acopera costurile de transport al unei Rude sau persoane indicate de Asigurat cu trenul sau autocarul, iar in situatiile in care durata calatoriei cu mijloacele de transport mentionate mai sus ar depasi 12 ore, Asiguratorul acopera costurile unui bilet de avion la clasa economica.

In situatiile in care transportul Rudei sau persoanei indicate de Asigurat este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv suportate;

9) trimiterea unui mesaj urgent, daca un eveniment neasteptat determina o intarziere sau o schimbare pe durata Calatoriei

Asiguratului. Call Center-ul de Asistenta, la solicitarea Asiguratului, va trimite mesajele necesare catre persoanele sau institutiile indicate;

10) cautarea si salvarea Asiguratului care necesita ajutor medical ca urmare a unui Accident sau a unei Imbolnaviri neasteptate care a avut loc in timpul practicarii unui sport la nivel amator.

Asiguratorul acopera costurile efective ale cautarii si salvarii efectuate de echipele specializate, costurile de acordare a primului ajutor Titularului politei la locul evenimentului si costurile de transport (inclusiv transportul cu mijloace specializate de transport destinate transportului persoanelor ranite, cum ar fi sania, toboganul, elicopterul, barca cu motor) de la locul evenimentului pana la cea mai apropiata unitate medicala sau de asistenta medicala, in functie de starea de sanatate a Asiguratului, pana la o suma maxima egala cu limita indicata in Tabelul de despagubiri si limite;

11) rambursarea costurilor unui permis de schi, in cazul in care Asiguratul, ca urmare a unui Accident sau a unei Imbolnaviri neasteptate acoperite prin asigurare in temeiul acestor CCGA, nu este in masura sa il utilizeze.

Asiguratorul ramburseaza costurile pentru un permis de schi nefolosit pentru zilele intregi in care nu a fost utilizat, pana la o suma maxima egala cu 250 € per Asigurat;

12) despagubiri in caz de inchidere a partiilor de schi in timpul Calatoriei Asiguratului in strainatate, in perioada cuprinsa intre 15 decembrie si 30 martie.

Asiguratorul plateste o despagubire de 20 € per Asigurat pe zi, pana la o suma maxima egala cu 200 € per Asigurat, in situatia in care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, toate partiile de schi marcate pe o raza de 50 km de la locul de cazare al Asiguratului sunt inchise, astfel ca Asiguratul este privat de posibilitatea de a practica schiatul sau snowboardingul la nivel amator;

13) rambursarea costurilor de inchiriere a echipamentului de schi, in cazul in care Asiguratul, in urma:

a) unui Accident sau a unei Imbolnaviri neasteptate acoperite prin asigurare in temeiul acestor CCGA nu a putut sa isi asigure echipamentul de schi, drept urmare a fost pierdut;

b) pierderii echipamentului sportiv, in situatia in care a fost lasat sub supravegherea unui curier profesionist (pe baza unui document de transport) sau intr-o camera de depozitare a bagajelor (cu confirmare de primire);

c) unui accident acoperit de asigurare conform acestor CCGA, documentat de o opinie medicala si raportat Call Center-ului de Asistenta, care a avut loc in timpul Practicarii sportului la nivel amator, in timpul caruia echipamentul sportiv al Asiguratului a fost distrus.

Asiguratorul ramburseaza costurile de inchiriere a echipamentelor de schi pentru zilele intregi in care nu a fost posibila utilizarea echipamentului de schi apartinand Asiguratului, in valoare de 20 € per Asigurat pe zi, pana la o suma maxima egala cu 200 € per Asigurat.

14) asistenta pe durata continuarii unei Calatorii in strainatate, daca una dintre etapele Calatoriei in strainatate planificate initial de catre Asigurat nu a putut fi continuata din cauza unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident, iar starea de sanatate a Asiguratului, dupa ce a fost tratat, face posibila continuarea calatoriei, atunci:

Asiguratorul asista continuarea calatoriei. Despagubirea este platita numai daca mijloacele de transport planificate anterior nu pot fi utilizate pentru a continua calatoria.

Call Center-ul de Asistenta impreuna cu Asiguratul organizeaza transportul care va permite continuarea de catre Asigurat a Calatoriei in strainatate.

Asiguratorul acopera costurile de transport al Asiguratului de la locul unde i s-a acordat asistenta medicala (locul Spitalizarii, ambulatoriu) la urmatoarea etapa planificata a calatoriei, cu trenul sau autocarul, iar in situatiile in care durata calatoriei cu mijloacele de transport mentionate mai sus ar depasi 12 ore, Asiguratorul acopera costurile unui bilet de avion la clasa economica.

In situatiile in care transportul Asiguratului este organizat fara participarea Call Center-ului de Asistenta, Asiguratorul ramburseaza costurile in conditiile prevazute la Articolul 16, insa luand in considerare Deductibilitatea egala cu 10% din costurile efectiv.

15) carantina – daca persoana asigurata este obligata sa stea in auto-izolare sau in carantina cand se afla pe teritoriul altei tari (trebuie confirmat printr-un document din partea unei autoritati corespunzatoare), asiguratorul va acoperi costurile cazarii pana la suma maxima precizata in Tabelul de beneficii.

Articolul 14. Suma asigurata pentru costul tratamentului si asistentei

1. Suma asigurata aplicabila respectivului contract de asigurare este indicata in Documentul de asigurare.

2. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

3. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate pe Perioada asigurarii. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

4. Limitele despagubirilor prevazute la Articolul 13 par. 4 si 5 fac parte din Suma asigurata a costurilor de tratament si asistenta si sunt scazute din aceasta.

Articolul 15. Excluderea speciala a raspunderii ca parte a costurilor tratamentului si asistentei

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, costurile tratamentului si asistentei nu acopera:

1) evenimente care nu reprezinta o consecinta a unei Imbolnaviri neasteptate sau a unui Accident;

2) evenimente asociate Calatoriei Asiguratului in strainatate, in ciuda contraindicatiilor medicale in acest sens;

3) evenimente asociate tratamentului spitalicesc urmat de Asigurat sau operatiilor cu privire la care au existat indicatii inainte de inceperea Calatoriei in strainatate, sau asociate cu o calatorie in scopul obtinerii consultantei medicale in ceea ce priveste o tulburare de sanatate deja existenta a Asiguratului;

4) despagubirile care depasesc sfera ajutorului medical necesar, adica ajutor care protejeaza viata si sanatatea Asiguratului intr-o masura care sa permita Asiguratului sa se poata intoarce la Locul de resedinta sau la o unitate medicala din Tara de resedinta permanenta si, daca este necesar, sa continue tratamentul pe cont propriu;

5) evenimente asociate alcoolismului sau bolilor rezultate din alcoolism;

6) internarea si tratamentul in centre de ingrijire, facilitati pentru pacientii cu boli mintale, centre de oncologie, centre de tratament al alcoolismului, dependentei de droguri, spa-uri, centre de reabilitare sau de recreere;

7) asistenta medicala acordata exclusiv din motive estetice, interventii chirurgicale plastice, tratamente de infrumusetare, precum si orice ajutor necesar in urma efectuarii operatiilor de mai sus;

8) situatiile in care ingrijirea medicala este recomandata si adecvata, insa nu trebuie acordata imediat, putand fi acordata dupa intoarcerea in Tara de resedinta permanenta;

9) asistenta medicala asociata consultarilor de control sau vaccinarilor preventive;

10) evenimente aparute ca urmare a Bolilor cronice, agravarii sau complicatiilor Bolilor cronice, precum si agravarilor sau complicatiilor dupa Spitalizare care preced incheierea contractului de asigurare pe o perioada de 12 luni sau dupa o operatie efectuata ca parte a unei Interventii chirurgicale de o zi pe o perioada de 30 de zile inainte de incheierea contractului de asigurare, daca nu a fost incheiata nicio Asigurare suplimentara pentru Boli cronice. Despagubirile mentionate la Articolul 13 par. 4 alin. 7) sunt achitate fara a lua in considerare aceasta excludere a raspunderii sau incheierea unei Asigurari suplimentare pentru Boli cronice;

11) consecintele unor Dezastre naturale;

12) evenimentele asociate sarcinii sau avortului, excluzand prevederile Articolului 13 par. 4 alin. 6);

13) tratamentul infertilitatii sau inseminarea artificiala precum si terapiile hormonale aferente;

14) costurile medicamentelor cumparate fara recomandarea scrisa a medicului;

15) tratamentele care utilizeaza metode neaprobate de medicina alopata, tratamente care utilizeaza metode neconventionale;

16) achizitionarea sau repararea ochelarilor de corectie, protezelor (inclusiv protezele dentare), echipamentelor de reabilitare, aparatelor auditive, cu exceptia prevederilor art. 13 par. 4, alin. 4)

17) toate costurile suportate de Asigurat fara consimtamantul Call Center-ului de Asistenta, excluzand situatiile in care Asiguratul nu a putut in mod obiectiv sa contacteze Call Center-ul de Asistenta din cauza starii sale de sanatate.

Asiguratul nu are obligatia de a contacta Call Center-ul de Asistenta in cazul:

a) Unei programari la cabinetul stomatologic din cauza unei dureri acute de dinti sau inflamarii unui singur dinte;

b) Unei singure vizite in ambulatoriu;

daca Asiguratul alege Medicul pe cont propriu si suporta costurile aferente.

Articolul 16. Obligatiile Asiguratului si ale persoanei care completeaza cererea de despagubire.

1. Obligatiile Asiguratului care decurg din prevederile prezentului Articol se aplica si persoanei care depune cererea de despagubire.

2. Asiguratul are obligatia, pe cat posibil, de a impiedica exacerbarea daunelor si de a le limita consecintele.

3. In cazul aparitiei unui Eveniment asigurat ca parte a costurilor de tratament si asistenta, Asiguratul este obligat:

1) sa contacteze imediat Call Center-ul de Asistenta inainte de a lua orice masuri pe cont propriu - cel tarziu in 48 de ore de la producerea

Evenimentului asigurat. Aceasta obligatie nu se aplica situatiilor in care Asiguratul nu a putut sa intre in contact cu Call Center-ul de Asistenta din cauza starii de sanatate;

2) sa indice ce fel de asistenta este necesara si in ce conditii si la ce adresa poate fi gasit Asiguratul;

3) sa ofere toate informatiile disponibile necesare pentru a stabili dreptul la despagubire, data nasterii, numele si prenumele Asiguratului;

4) sa explice clar circumstantele care au dus la aparitia Evenimentului asigurat, data si locul aparitiei acestuia;

5) sa ofere un numar de telefon la care Call Center-ul de Asistenta poate contacta Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia.

4. Mai mult, in cazul aparitiei unui Eveniment Asigurat, Asiguratul are obligatia:

1) de a respecta instructiunile Call Center-ului de Asistenta si de a coopera cu acesta in masura in care este justificat pentru a se determina raspunderea Asiguratorului, cu respectarea obligatiilor rezultate din aceste CCGA dupa aparitia Evenimentului asigurat;

2) sa autorizeze Call Center-ul de Asistenta, in scris, pentru a obtine informatii si opinii din partea medicilor precum si a altor persoane sau institutii cu privire la aspectele legate de Evenimentul asigurat, in legatura cu procedura de stabilire a despagubirei, conform prevederilor legii. In caz contrar Asiguratorul poate sa refuze plata despagubirii.

5. Daca Asiguratul, din motive de care nu pot fi controlate, fiind o consecinta a producerii unui Eveniment asigurat, nu a putut sa solicite asistenta Call Center-ului inainte de a beneficia de serviciile de asistenta ale acestuia, si nu a putut sa obtina o aprobare prealabila a costurilor acestor servicii, are obligatia sa faca acest lucru imediat dupa incetarea acestor motive, nu mai tarziu de 7 zile de la data incetarii.

6. Daca Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia suporta cheltuieli legate de Evenimentul asigurat, acesta este obligat sa depuna o cerere scrisa pentru rambursarea costurilor cel tarziu in termen de 7 zile de la incheierea Calatoriei in strainatate. Asiguratorul ramburseaza costurile in conformitate cu regulile prevazute in acest Articol si in conformitate cu descrierea despagubirilor de la Articolul 13.

7. Cererea de rambursare a costurilor efectuate ca parte a despagubirei justificate acoperite prin asigurare trebuie sa includa, cel putin:

1) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

2) descrierea circumstantelor in care a aparut Evenimentul asigurat;

3) fisa medicala - descrierea de catre medic a tipului si naturii vatamarilor sau simptomelor, care va contine un diagnostic precis si un tratament prescris;

4) procesul verbal al politiei sau raportul intocmit de transportator sau de camera de depozitare a bagajelor pentru despagubirea acordata in baza Articolului 13 par. 5 alin. 13);

5) facturile originale si dovada platii acestora, documente care indica motivele si volumul serviciilor medicale acordate sau alte costuri acoperite de asigurare, certificate medicale care vor permite

Asiguratorului sa stabileasca costurile totale ale tratamentului suportate de catre Asigurat.

Sectiunea B) Accidente

Articolul 17. Obiectul si aplicarea Asigurarii in cazul Accidentelor

1. Accidentele se refera la viata si sanatatea Asiguratului.

2. Evenimentul asigurat in caz de Accidente este Accidentul Asiguratului, care are loc in timpul Calatoriei in strainatate pe Perioada de asigurare, indiferent de vointa Asiguratului si cauzat de efecte neasteptate si subite ale fortelor externe sau ale propriei forte fizice.

3. Asiguratorul achita despagubiri asociate Evenimentului asigurat sub forma:

1) Despagubirilor in caz de deces al Asiguratului, cu conditia ca acesta sa aiba loc intr-o perioada de cel mult 12 luni de la data producerii Accidentului, in valoare egala cu 100% din Suma asigurata pentru Accidente in functie de optiunea oferita indicata in Documentul de asigurare.

2) Despagubirilor in cazul unei Deficiente fizice permanente, in suma stabilita ca procent corespunzator din Suma asigurata pentru Accidente in functie de optiunea oferita indicata in Documentul de asigurare, pe baza Tabelului deficientelor fizice permanente.

4. Un Accident inseamna, de asemenea, Deficiente fizice permanente sau chiar decesul Asiguratului, cauzat de:

1) imbolnavire care apare doar ca urmare a Accidentului;

2) abcesul local dupa infectarea plagilor deschise aparute in urma unui Accident cauzat de microbi care cauzeaza boli sau de infectie cu tetanos in timpul unui Accident;

3) diagnostic, masuri terapeutice si preventive luate pentru tratarea consecintelor unui Accident;

4) scufundare, inec;

5) forta musculara care actioneaza asupra membrelor sau a coloanei vertebrale, conducand la dislocarea unei articulatii sau la ruperea sau intinderea muschilor, tendoanelor, ligamentelor sau articulatiilor;

6) actiunea curentului electric sau a fulgerului.

Articolul 18. Metoda de stabilire a despagubirilor in caz de Accident

1. Pentru a stabili despagubirile in cazul unui Accident este necesar sa se stabileasca relatia cauza-efect dintre Accident si Deficienta fizica permanenta sau decesul Asiguratului. Relatia cauza-efect dintre Accident si decesul Asiguratului dupa expirarea unei perioade de 12 luni intre accident si deces nu este admisa.

2. Conform acestor CCGA, o Deficienta fizica permanenta include doar si in mod exclusiv acele tipuri de deficiente enumerate in Tabelul Deficientelor fizice permanente. Atunci cand se stabileste gradul unei Deficiente fizice permanente, nu se are in vedere tipul activitati desfasurate de Asigurat.

3. Gradul Deficientei fizice permanente se determina dupa incetarea tratamentului si dupa incheierea procedurilor de recuperare si reabilitare dupa accident, in cel mult 24 de luni de la producerea Accidentului.

4. Existenta unei Deficiente fizice permanente este determinata de un medic specializat sau de medic indicat de Asigurator.

5. Asiguratorul are dreptul de a verifica certificatul care stabileste existenta unei Deficiente fizice permanente in vederea respectarii procedurilor de certificare aplicabile.

6. Gradul atestat al unei Deficiente fizice permanente este exprimat ca procent si constituie baza de calcul al cuantumului despagubirii.

Despagubirea este platita in valoarea corespunzatoare procentului din Suma asigurata in legatura cu care Asiguratul a realizat o depreciere, nedepasind Suma integrala asigurata.

7. In situatia in care Asiguratul a suferit mai mult decat o Deficienta fizica permanenta, gradul general al Deficientelor fizice este egal cu suma tuturor procentelor stabilite in cazul fiecarei deprecieri, neputand depasi 100%.

8. In situatiile in care Asiguratul nu a suferit alte tratamente recomandate sau reabilitare recomandata de un medic dupa accident, gradul Deficientelor fizice permanente este stabilit la un nivel care, conform practicilor medicale uzuale, ar fi fost atins dupa efectuarea procedurilor terapeutice si de reabilitare mentionate mai sus.

9. In situatiile in care Deficientele fizice permanente constau in pierderea sau deteriorarea unui organ sau sistem a carui functionare era afectata deja inainte de Accident, atunci gradul Deficientelor fizice permanente reprezinta diferenta dintre procentul de depreciere dupa Accident si procentul de depreciere dinainte de Accident.

10. In situatiile in care Asiguratul decedeaza inainte de expirarea unui termen de 12 luni de la data Accidentului si se stabileste o relatie cauza-efect intre decesul acestuia si accidentul respectiv, atunci Asiguratorul plateste o despagubire egala cu intreaga suma asigurata.

11. Daca situatia descrisa in paragraful precedent a survenit intr-o situatie in care Asiguratorul a platit Asiguratului o despagubire pentru Deficienta fizica permanenta inainte de deces, atunci indemnizatia de deces este redusa cu despagubirile platite anterior pentru deficienta fizica.

12. Daca situatia descrisa la par. 10 din prezentul Articol a avut loc intr-o situatie in care a fost pronuntat un grad de Deficienta fizica a Asiguratului, dar nu a fost platita nicio despagubire, atunci Asiguratorul plateste doar o singura despagubire pentru decesul Asiguratului.

13. In cazurile in care Asiguratul a decedat ca urmare a unei situatii care nu este asociata cu un Accident care intra sub incidenta raspunderii Asiguratorului, iar gradul de Deficienta fizica permanenta nu a fost pronuntat anterior, atunci medicul indicat de Asigurator, in baza dosarului medical disponibil, determina gradul deducerii suportate in legatura cu Accidentul respectiv.

Articolul 19. Suma asigurata in caz de Accident

1. Suma asigurata aplicabila respectivului contract de asigurare este indicata in Documentul de asigurare.

2. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

3. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate pe Perioada asigurarii. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 20. Excluderi speciale ale raspunderii in caz de Accident

1. In afara de excluderile generale prevazute la Articolul 10, Asigurarea in caz de accident nu acopera evenimentele asigurate care apar ca urmare a:

1) agravarii sau complicatiilor Bolilor cronice, precum si agravarii sau complicatiilor dupa Spitalizare, care preced incheierea contractului de asigurare pe o perioada de 12 luni sau dupa o operatie efectuata ca parte a unei Interventii chirurgicale de o zi pe o perioada de 30 de zile inainte de incheierea contractului de asigurare, daca nu a fost incheiata o Asigurare suplimentara pentru Boli cronice;

2) tratamentului sau operatiilor care nu au de-a face cu Accidentul si evenimentelor care nu sunt o consecinta a Accidentului;

3) Dezastrelor naturale;

4) evenimentelor asociate sarcinii sau avortului;

5) tratamentelor care utilizeaza metode neaprobate de medicina alopata, tratamente care utilizeaza metode neconventionale;

6) tratamentelor realizate pe motive estetice, chirurgie plastica, tratamente de infrumusetare;

7) intoxicarea cu substante solide sau lichide care patrund in organism prin piele, sistemul respirator sau sistemul digestiv;

8) imbolnavirilor care apar dupa aparitia unui Accident;

9) bolilor profesionale;

10) fracturilor asociate cu o fragilitate din nastere a oaselor, tulburarilor metabolice sau entorselor patologice, precum si ca rezultat al fracturilor de oboseala si luxatiilor rezultate din defecte si tulburari din nastere;

11) situatiilor in care Accidentul este cauzat de SIDA;

12) accidentelor vasculare cerebrale si consecintelor Accidentelor cauzate de accidente vasculare cerebrale;

13) consecintelor bolilor neurologice si psihice, precum si tulburarilor sau lesinurilor asociate;

14) tulburarilor motorii sau leziunilor coloanei vertebrale, inclusiv herniei de disc, daca acestea nu apar ca urmare a unui efect direct al fortei mecanice externe si reprezinta simultan un caz de deteriorare a simptomelor unei boli care exista deja inainte de aparitia unui Accident;

15) inrautatirii consecintelor unui Accident cauzat de neconsultarea deliberata sau constienta de catre Asigurat a unui un medic in scopul obtinerii ingrijirii medicale sau de nerespectarea constienta a recomandarilor medicului;

16) aparitiei sau inrautatirii starii de sanatate legate de aparitia oricarui tip de hernie ventrala sau inghinala;

17) tuturor tipurilor de tumori, necroze diabetice de orice origine, aparitia sau agravarea tendovaginitei, entezitei, sinovitei, bursitei deltoide si epicondilitei laterale;

18) bolilor contagioase, daca infectia a aparut ca urmare a lacerarii, conform prevederilor Articolului 17 par. 4 alin. 2).

Articolul 21. Obligatiile Asiguratului si ale persoanei care completeaza cererea de despagubire.

1. Obligatiile Asiguratului care decurg din prevederile prezentului Articol se aplica si persoanei care depune cererea de despagubire.

2. Asiguratul are obligatia, pe cat posibil, de a impiedica agravarea daunei si de a-i limita consecintele.

3. In cazul aparitiei unui Eveniment asigurat ca parte a costurilor de tratament si asistenta, Asiguratul este obligat:

1) sa solicite imediat asistenta medicala, sa urmeze un tratament medical si sa respecte instructiunile medicului pentru a ameliora consecintele Accidentului;

2) sa stranga toate documentele privind Evenimentul asigurat necesare pentru a stabili corectitudinea reclamatiei - dosarele medicale complete, raportul medicului impreuna cu diagnosticul si, daca este cazul, rapoarte ale serviciilor (de exemplu, raportul politiei) sau institutiilor competente (de exemplu raport de securitate in caz de accident la locul de munca);

3) sa raporteze reclamatia in scris catre Asigurator, incluzand urmatoarele:

a) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

b) descrierea circumstantelor care au dus la aparitia Evenimentului asigurat, in special data si locul aparitiei acestuia;

c) fisa medicala - descrierea de catre medic a tipului si naturii vatamarilor, care va contine un diagnostic precis si un tratament prescris;

3) autorizarea Call Center-ului de Asistenta in scris, pentru a obtine informatii si opinii din partea medicilor precum si a altor persoane sau institutii cu privire la aspectele legate de Evenimentul asigurat, in legatura cu procedura de stabilire a despagubirei, conform prevederilor legii;. In caz contrar Asiguratorul poate sa refuze plata despagubirii.

4) la cererea Asiguratorului, desfasurarea unei examinari medicale cu scopul de a stabili gradul deficientei fizice. Costurile examinarii vor fi suportate de Asigurator.

Sectiunea C) Raspunderea civila fata de terti

Articolul 22. Obiectul si aplicarea Asigurarii de raspundere civila fata de terti

1. Obiectul asigurarii de raspundere civila fata de terti este raspunderea civila fata de terti a Asiguratului pentru vatamari corporale sau daune materiale.

2. Un eveniment asigurat este fapta ilegala a Asiguratului care duce la daune cauzate tertilor in timpul Calatoriei in strainatate, pe care Asiguratul are obligatia de a le remedia in conformitate cu legislatia tarii in care s-a produs acest eveniment.

3. Daunele cauzate de Asigurat includ, de asemenea, daunele cauzate de persoane sau de animale pentru care Asiguratul era responsabil in timpul producerii Evenimentului asigurat.

4. Asiguratorul plateste despagubirile asociate Evenimentului asigurat sub forma unei despagubiri transferate partii vatamate in contul prejudiciul material sau personal suferit de acesta, in limita si in suma rezultata din contractul de asigurare sau din aceste CCGA. Raspunderea civila fata de terti acopera doar cererile raportate si documentate de despagubire pentru Daunele materiale sau Vatamarea personala.

5. In afara de despagubirile prevazute la paragraful precedent, ca parte a raspunderii civile fata de terti, Asiguratorul:

a) Verifica cererile impotriva Asiguratului;

b) Acopera costurile avocatului de aparare care reprezinta Asiguratul pe durata procedurilor civile, daca au loc.

Articolul 23. Suma asigurata pentru raspunderea civila fata de terti

1. Suma asigurata aplicabila respectivului contract de asigurare este indicata in Documentul de asigurare.

2. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

3. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate pe

Perioada asigurarii. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 24. Obligatiile Asiguratului si metoda de stabilire a despagubirilor datorate ca raspundere civila fata de terti

1. Obligatiile Asiguratului care decurg din prevederile prezentului Articol se aplica si persoanei care depune cererea de despagubire.

2. Asiguratul are obligatia, pe cat posibil, de a impiedica agravarea daunei si de a-i limita consecintele.

3. In cazul producerii unui Eveniment asigurat ca parte a raspunderii civile fata de terti, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat/a:

1) Imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la producerea Evenimentului asigurat (sau de la aflarea acestuia), care poate atrage raspunderea Asiguratorului - sa contacteze Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze Dauna. Aceasta obligatie nu se aplica situatiilor in care Asiguratul nu a putut sa intre in contact cu Call Center-ul de Asistenta din cauza starii de sanatate;

2) sa asigure si transmita Asiguratorului toate documentele privind

Evenimentul asigurat pentru a stabili corectitudinea reclamatiei - dosarele medicale, daca exista, rapoartele serviciilor (de exemplu raportul politiei) sau institutiilor competente (de exemplu, proces verbal de predare-primire pentru locul de cazare) sau declaratii ale Asiguratului si ale partilor vatamate.

4. In cazurile in care Asiguratul este informat despre intentarea unei actiuni pregatitoare impotriva sa sau despre introducerea unei actiuni in justitie

impotriva sa, acesta este obligat sa informeze imediat - nu mai tarziu de 2 zile - Asiguratorul, chiar si daca Asiguratul a informat anterior Asiguratorul cu privire la aparitia unui Eveniment asigurat in conformitate cu prevederile par. 3 alin. 1) din prezentul Articol. Impreuna cu notificarea mentionata mai sus, Asiguratul este obligat sa transmita Asiguratorului rechizitoriul, dosarele judecatoresti si dosarele extrajudiciare precum si toate celelalte citatii si documente trimise Asiguratului in legatura cu depunerea unei reclamatii impotriva acestuia cu privire la dauna acoperita prin raspunderea civila fata de terti.

5. Daca despagubirea pentru Daunele materiale sau Vatamarile corporale este dispusa de o instanta, Asiguratorul este obligat sa plateasca despagubirile numai in baza unei hotarari valabile din punct de vedere legal in dosarul respectiv.

6. Indeplinirea sau recunoasterea de catre Asigurat a unei cereri de remediere a daunei asigurate nu are nici un efect juridic asupra Asiguratorului daca acesta nu si-a exprimat acordul in acest sens.

7. Daca Asiguratul admite reclamatia partii vatamate pentru despagubirea pentru Dauna si o achita, Asiguratul este obligat sa permita Asiguratorului sa desfasoare activitatile necesare pentru stabilirea circumstantelor in care a aparut Dauna respectiva, corectitudinii si valorii despagubirii.

8. In cazul in care Asiguratul a platit direct partii vatamate Daune materiale sau Daune personale pentru care este raspunzator, Asiguratul are dreptul la restituirea sumei platite pana la contravaloarea sumei pe care Asiguratorul ar fi obligat sa o plateasca direct pentru partii vatamate.

9. In cazul in care Asiguratul nu si-a indeplinit integral obligatiile care decurg din prezentele CCGA, Asiguratorul are dreptul sa reduca in mod corespunzator despagubirile de asigurare platibile in temeiul asigurarii de raspundere civila fata de terti, in masura in care aceasta a avut un impact asupra raspunderii Asiguratorului sau a facut imposibila stabilirea acesteia.

Articolul 25. Situatii de excludere a raspunderii in ceea ce priveste asigurarea de raspundere civila fata de terti

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea de raspunderea civila fata de terti nu acopera:

1) Daunele cauzate de Asigurat unei Rude, unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie la momentul producerii Evenimentului asigurat, Co-asiguratilor si animalelor pentru care Asiguratul este responsabil;

2) Daunele care reprezinta o consecinta a raspunderii contractuale sau rezulta din acordarea unei garantii care depaseste domeniul de aplicare al contractelor incheiate de Asigurat cu tertii sau conform legii;

3) Penalitatile financiare, amenzile, taxele sau sanctiunile administrative impuse Asiguratului in baza legii penale sau a dreptului fiscal penal;

4) Daunele cauzate de utilizarea, detinerea sau conducerea vehiculelor, a navelor sau a aeronavelor motorizate sau nemotorizate (inclusiv deltaplane etc.), cu exceptia bicicletelor pentru copii si a carucioarelor si a barcilor gonflabile;

5) Daunele legate de incarcaturile transportate si daunele rezultate din intarzierea livrarii marfurilor;

6) Daunele legate de bunurile mobile apartinand unei alte persoane care au fost date/luate in chirie si daunele aferente articolelor utilizate contra cost in mod autorizat (de exemplu, pe baza unui contract de inchiriere sau de dare in chirie) sau articolelor incredintate pentru a fi utilizate sau stocate, transportate sau prelucrate;

7) Daunele rezultate din orice tip de contaminare a apei sau a mediului ca urmare a unei scurgeri de substante (gaz, abur, cenusa, fum, ulei, titei sau lichide derivate din containere sau rezervoare, deseuri si gunoaie de orice fel) sau ca urmare a efectelor temperaturii, mucegaiului, zgomotului sau oricarui tip de radiatii; in acelasi timp, Asiguratorul nu acopera costurile asociate cu curatarea sau decontaminarea, eroziunea sau consecintele excavarii;

8) Daunele cauzate unei alte persoane prin infectarea oamenilor, animalelor sau plantelor cu boli contagioase sau propagarea unei infectii;

9) Daunele rezultate din detinere sau utilizarea armelor;

10) Dauna cauzata de detinerea de animale salbatice si de animale exotice sau de cai;

11) Daunele cauzate pe durata vanatorii;

12) Daunele cauzate in legatura cu detinerea, inchirierea sau administrarea unei proprietati imobiliare, inclusiv cu activitatea desfasurata pe proprietate pe cont propriu;

13) Daunele legate de o proprietate imobiliara sau de amenajarile acesteia, daca Asiguratul le utilizeaza in mod ilegal;

14) Daunele legate de desfasurarea unei activitati comerciale, a unei profesii sau a unei alte activitati remunerate;

15) Daunele financiare sub forma de pierdere a profitului;

16) Daunele asociate incalcarii drepturilor de autor, a drepturilor de proprietate intelectuala, a brevetelor, a marcilor comerciale;

17) Daunele documentelor, fisierelor, planurilor, arhivelor, colectiilor de timbre, colectiilor numismatice, bazelor de date IT indiferent de suportul de stocare, lucrarilor de arta;

18) Daunele rezultate ca urmare a uzurii normale;

19) Daunele in valoare mai mica de 300 RON (fransiza conditionala).

Sectiunea D) Anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta

Articolul 26. Obiectul si aplicarea costurilor de anulare a biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta

1. Anularea biletului de avion sau a cazarii in situatii de urgenta se aplica numai biletelor de avion pe rutele internationale si cazarilor in strainatate rezervate prin intermediul site-ului www.vola.ro, si consta in doua parti:

1) Costurile de anulare a locurilor de cazare rezervate anterior si achitate de Asigurat inainte de inceperea Calatoriei in strainatate, in conformitate cu prevederile contractului de rezervare sau de cazare.

2) Costurile de anulare a biletelor de avion rezervate anterior si achitate de catre Asigurat inainte de inceperea Calatoriei in strainatate, in conformitate cu prevederile contractului de rezervare sau de cazare.

2. Incheierea contractului de asigurare care acopera costurile de anulare a biletului de avion sau a cazarii in situatii de urgenta este posibila pana la 14 zile calendaristice din momentul rezervarii / achizitionarii serviciului, prin achitarea a cel putin o parte din taxa (avans), cu exceptia cazului in care au ramas mai putin de 40 de zile pana la data inceperii Calatoriei din momentul rezervarii / cumpararii serviciului - in acest caz, incheierea unui contract privind anularea este posibila pana la 3 zile de la momentul efectuarii rezervarii sau achitarii taxei.

3. Evenimentele asigurate in ceea ce priveste anularea biletului de avion sau cazarii in situatii de urgenta care duc la rambursarea costurilor sunt:

1) Accidentul in urma caruia Asiguratul sau Co-asiguratul a fost Spitalizat subit sau care a determinat reducerea semnificativa a mobilitati Asiguratului sau Co-asiguratului, ceea ce face imposibila deplasarea persoanei respective si ingrijirea proprie fara asistenta tertilor in timpul calatoriei planificate;

2) Imbolnavirea neasteptata in urma careia Asiguratul sau Co-asiguratul a fost Spitalizat subit, cu conditia ca, potrivit diagnosticului medical al medicului principal, sa fie foarte putin probabil ca Asiguratul sau Co-asiguratul sa se recupereze pana la data planificata a plecarii;

3) Decesul Asiguratului sau Co-asiguratului;

4) Decesul Rudei Asiguratului sau Co-asiguratului, cu conditia ca perioada dintre deces si data plecarii sa fie mai mica de 60 de zile;

5) Accidentul in urma caruia Ruda Asiguratului sau Co-asiguratului a fost Spitalizata subit sau care a determinat reducerea semnificativa a mobilitati Rudei respective, ceea ce face imposibila deplasarea persoanei respective si ingrijirea proprie fara asistenta tertilor, astfel incat sa fie necesara prezenta Asiguratului sau Co-asiguratului pe durata calatoriei planificate in scopul deplasarii persoanei respective. In acest caz, nevoia de a ramane cu Ruda respectiva care a suferit un Accident pentru a o ingriji si ajuta trebuie confirmata in scris printr-o adeverinta medicala;

6) Imbolnavirea neasteptata in urma careia Ruda Asiguratului sau Co-asiguratului a fost Spitalizata subit, cu conditia ca, potrivit diagnosticului medical al medicului principal, sa fie foarte putin probabil ca Ruda respectiva sa se recupereze pana la data planificata a plecarii Asiguratului sau Co-asiguratului;

7) Complicatiile aparute in timpul sarcinii unei femei asigurate sau sotiei Asiguratului, in urma carora femeia asigurata sau sotia Asiguratului a fost internata timp de cel putin 3 zile in timpul calatoriei planificate sau in cursul saptamanii care preceda imediat perioada Calatoriei;

8) Nasterea prematura, nu mai tarziu de a 25-a saptamana de sarcina a Asiguratei sau a sotiei Asiguratului, cu mentiunea ca, la momentul

incheierii contractului de asigurare, sarcina care s-a incheiat cu o nastere prematura nu a fost mai avansata de a 8-a saptamana;

9) Un Eveniment intamplator, dar care are loc nu mai devreme de 14 zile inainte de inceperea Calatoriei, la Locul de resedinta al Asiguratului sau al Co-asiguratului si care necesita prezenta Asiguratului sau a Co-asiguratului in Tara de resedinta permanenta in timpul Calatoriei planificate, pentru a se ocupa de aspecte juridice si administrative;

10) Furtul dovedit suferit de Asigurat sau de co-asigurat, raportat autoritatilor competente, al documentelor necesare pentru efectuarea Calatoriei in strainatate, care are loc nu mai devreme de 14 zile inainte de data Calatoriei;

11) Furtul sau incendierea unui vehicul care are loc nu mai devreme de 14 zile inainte de inceperea Calatoriei la Locul de resedinta al Asiguratului sau al Co-asiguratului si in legatura cu care prezenta Asiguratului sau a Co-asiguratului in Tara de resedinta permanenta este absolut necesara in timpul Calatoriei planificate, pentru a se ocupa de aspecte juridice si administrative;

12) Inceperea activitatii profesionale de catre Asigurat sau Co-asigurat, dispusa de noul angajator intr-o zi care se incadreaza in perioada Calatoriei, cu mentiunea ca, la momentul incheierii contractului de asigurare, Asiguratul sau Co-asiguratul s-a declarat somer si nu cunostea data inceperii activitatii.

4. In plus, pachetele Confort si Ultra acopera si:

1) Boala COVID-19 in urma careia persoana asigurata sau persoana co-asigurata a fost spitalizata brusc, cu conditia ca, conform diagnosticului medical al medicului curent, nu este probabil ca persoana asigurata sau persoana co-asigurata sa se vindece pana la data planificata a plecarii.

Articolul 27. Suma asigurata pentru anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta

1. Suma asigurata pentru respectivele contracte de asigurare este indicata in Tabelul despagubirilor si limitelor si in Documentul de asigurare in cazul costurilor de anulare.

2. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

3. In situatiile in care Suma asigurata indicata in Documentul de asigurare este mai mare decat pretul biletului de avion sau pretul cazarii indicat in rezervare sau contract, Asiguratorul este responsabil pana la o suma maxima egala cu pretul serviciului respectiv (bilet de avion sau cazare).

4. Suma asigurata pentru anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta este o Suma unica asigurata. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 28. Excluderi speciale ale raspunderii ca parte a anularii biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta

1. Asiguratorul nu acopera costurile asociate cu taxele netarifare si taxele de manevrare impuse de distribuitorul de servicii de transport aerian sau de servicii de cazare.

2. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, costurile de anulare a biletelor de avion si cazare nu acopera:

1) lipsa unei notificari scrise din partea Asiguratului sau a persoanei desemnate sa actioneze in numele acestuia si transmise organizatorului / distribuitorului serviciului privind anularea biletelor de avion sau lipsa unei notificari scrise a organizatorului / distribuitorului privind anularea cazarii si motivele acesteia;

2) anularea de catre organizator/distribuitor a biletelor pentru un zbor charter;

3) Evenimentele asigurate care rezulta din agravarea sau complicatiile Bolilor cronice, precum si din agravarea sau complicatiile ulterioare Spitalizarii, care preced incheierea contractului de asigurare pe o perioada de 12 luni sau dupa o operatie efectuata ca parte a unei Interventii chirurgicale de o zi pe o perioada de 30 de zile inainte de incheierea contractului de asigurare, daca nu a fost incheiata nicio Asigurare suplimentara pentru Boli cronice;

4) Persoana asigurata care urmeaza un tratament spitalicesc sau operatii pentru care exista indicatii inainte de rezervarea biletelor de avion sau a cazarii;

5) contraindicatiile medicale in ceea ce priveste efectuarea unei Calatorii in strainatate, existente inainte de rezervarea unui bilet de avion sau de cazare;

6) avortul, daca nu s-a efectuat pentru salvarea vietii gravidei;

7) complicatiile care rezulta din inseminarea artificiala si tratamentul infertilitatii;

8) neaprobarea datelor de plecare de catre angajator sau schimbarea datelor de catre Asigurat.

Articolul 29. Metoda de stabilire a despagubirilor pentru anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta si obligatiile Asiguratului

1. Asiguratorul plateste despagubira pentru anularea biletelor de avion sau a cazarii pana la valoarea maxima care constituie cea mai mica dintre cuantumurile:

1) Pretului biletelor de avion sau cazarii indicat in rezervare, sau

2) Sumei asigurate prevazute in Documentul de asigurare pentru anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta.

2. Plata despagubirilor mentionate mai sus corespunde costurilor cu care Asiguratul este tarifat de furnizorul respectivului serviciu, cu mentiunea ca acesta este redus cu 10% fata de suma atribuita (prin asa-numita Deducere).

3. Asiguratul sau o persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat sa transmita informatii scrise cu privire la anularea biletului de avion sau a cazarii si la motivele acestei anulari in termen de 24 de ore de la aparitia respectivului eveniment. Aceasta obligatie nu se aplica situatiilor justificate si documentate in care Asiguratul nu isi poate indeplini obligatiile din cauza unor probleme de sanatate. In acest caz, Asiguratul este obligat sa-si indeplineasca aceasta obligatie imediat dupa ce motivul pentru care nu a putut sa transmita informatiile necesare a incetat. In situatiile in care termenele de mai sus nu sunt respectate, Asiguratorul poate reduce despagubira pana la o suma care ar fi fost perceputa Asiguratului de partenerul contractual daca termenele ar fi fost respectate.

4. Daca se solicita rambursarea costurilor de anulare a unui bilet de avion sau de cazare in situatii de urgenta, documentele solicitate (indicate in continuare in prezentul Articol) trebuie transmise Asiguratorului in termen de 7 zile de la data la care este notificat organizatorul / distribuitorul Serviciul respectiv.

5. Asiguratorul isi rezerva dreptul de a conditiona admiterea cererii si plata despagubirei catre Asigurat sau catre o persoana care actioneaza in numele acestuia documentand evenimentele raportate ca baza pentru anularea biletelor de avion sau a cazarii.

6. Urmatoarele documente sunt considerate necesare pentru examinarea cererii de rambursare a costurilor de anulare a biletelor de avion sau de cazare in situatii de urgenta:

1) biletul de avion sau confirmarea rezervarii acestuia in format tiparit sau contractul de rezervare a cazarii in format tiparit , in functie de serviciul pentru care se solicita anularea;

2) declaratia de anulare a biletului sau a cazarii confirmata de organizatorul / distribuitorul Serviciul respectiv;

3) documentul emis de organizatorul / distribuitorul Serviciul respectiv care sa confirme valoarea taxelor impuse Asiguratului pentru anularea biletului de avion sau a cazarii;

4) facturile originale sau dovezile privind plata serviciului respectiv (bilet de avion sau cazare);

5) documente care confirma aparitia unui eveniment care justifica anularea biletelor de avion sau a cazarii, care sunt:

a) fisa medicala in caz de imbolnavire neasteptata, accident, toate evenimentele care influenteaza sanatatea - descrierea de catre medic a tipului si naturii vatamarilor sau simptomelor, care va contine un diagnostic precis si un tratament prescris;

b) copia declaratiei de deces sau certificatului de deces in cazul decesului;

c) certificatul emis de medic in care se confirma necesitatea Asiguratului de a insoti o Ruda care a suferit un Accident pentru a avea grija de persoana respectiva in cazul situatiilor indicate la Articolul 26 par. 5 alin. 5);

d) copia unui raport care sa confirme faptul ca Furtul documentelor necesare pentru o Calatorie in strainatate a fost raportat politiei;

e) copia unui raport care sa confirme faptul ca Furtul sau incendierea vehiculului Asiguratului, Daunele materiale au fost raportate politiei;

f) un certificat emis de autoritatile, institutiile competente care sa confirme aparitia Evenimentelor intamplatoare.

Sectiunea F) Bagaje pierdute sau deteriorate

Articolul 30. Obiectul si aplicarea Asigurarii pentru bagaje

1. Obiectul asigurarii consta in bagajele si obiectele personale utilizate in mod obisnuit in timpul Calatoriei in strainatate, care sunt proprietatea

Asiguratului, pe care Asiguratul le-a luat in Calatoria sa, sau posibilele obiecte achizitionate de catre Asigurat cu documente in timpul Calatoriei in strainatate, cu exceptia obiectelor mentionate ca fiind excluse din aceste CCGA.

2. Conditia de asigurare a obiectelor mentionate mai sus este acordarea atentiei cuvenite atunci cand acestea sunt securizate, inteleasa ca:

1) supravegherea lor directa de catre Asigurat;

2) incredintarea lor cu confirmare de primire catre o entitate profesionista care ofera transport profesional si servicii de depozitare;

3) depozitarea lor intr-o incapere la locul de cazare, sub cheie, folosind o metoda de incuiere mecanica sau electronica;

4) depozitarea lor intr-o zona utilizata individual pentru bagaje (fiset intr-un tren, intr-o statie de autobuz, aeroport) incuiata printr-o metoda de incuiere mecanica sau electronica;

5) depozitarea intr-un portbagaj, in compartimentul de bagaje al unei masini, remorci sau barci, incuiat cu ajutorul unei incuietori mecanice sau electronice, cu mentiunea ca masina, remorca sau barca sa fie lasate intr-un loc pazit.

3. In plus, asigurarea pentru bagaje acopera Echipamentele electronice mobile aflate direct sub custodia Asiguratului sau in bagajele de mana.

4. Evenimentul asigurat, in cazul in care asigurarea pentru bagaje este pierduta, bagajele sunt Furate sau distruse pe durata Calatoriei in strainatate in Perioada de asigurare.

5. Asiguratorul achita despagubiri asociate Evenimentului asigurat care apare ca urmare a:

1) Ploii torentiale, grindinei, uraganului, avalansei, inundatiei, incendiului, cutremurului, prabusirii unei aeronave, inundarii cu apa dintr-o sursa de alimentare cu apa sau din instalatia de canalizare, precum si a activitatii de salvare realizate ca urmare a aparitiei Evenimentelor intamplatoare de mai sus;

2) Jafului sau furtului (cu mentiunea ca furtul s-a realizat dintr-o zona incuiata sau din compartimentele de bagaje) raportate autoritatilor competente, confirmate printr-un proces verbal;

3) Imbolnavirea neasteptata sau Accidentul Asiguratului, ca urmare a caruia Asiguratul nu a putut avea grija de bagajele sale. Imbolnavirea neasteptata sau Accidentul trebuie confirmate printr-un raport medical de diagnosticare si trebuie raportate imediat Call Center-ului de Asistenta;

4) pierderea bagajelor in timpul transportului efectuat de un transportator profesionist, confirmata de un document de transport sau pierderea bagajelor dupa ce au fost lasate in camera bagajelor cu confirmare de primire;

5) deteriorarea valizelor, gentilor, truselor de toaleta, rucsacilor si articolelor similare folosite pentru a transporta obiecte dintr-un loc in altul, aparuta ca urmare a unui Furt de documente, chiar si partial;

6) accident care a implicat Asiguratul.

Articolul 31. Suma asigurata pentru bagajele pierdute sau deteriorate

1. Suma asigurata aplicabila respectivului contract de asigurare este indicata in Documentul de asigurare.

2. Limita pentru evenimentele asociate pierderii, Furtului sau deteriorarii Echipamentului electronic mobil reprezinta 50% din Suma asigurata indicata in Documentul de asigurare.

3. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

4. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul unic asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 32. Excluderi speciale ale raspunderii pentru bagaje pierdute sau deteriorate

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea pentru bagajele furate sau deteriorate nu acopera:

1) furtul, talharia sau furtul cu patrundere prin efractie in/dintr-un cort, inclusiv in cazurile in care cortul este incuiat cu un dispozitiv de incuiere mecanic sau electronic;

2) daunele cauzate de Asigurat, de o Ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu Asiguratul, persoana pentru care Asiguratul este responsabil, sau de Co-asigurat;

3) obiectele lasate nesupravegheate conform prevederilor Articolului 30 par. 2;

4) mijloacele de transport, excluzand scaunele cu rotile si carucioarele de copii;

5) ochelarii de vedere, lentilele de contact, toate tipurile de echipamente medicale, de reabilitare, membrele artificiale si medicamentele;

6) biletele de calatorie si bilete la evenimente, banii, carnetele de cec, cardurile de plata si alte documente similare, valorile mobiliare si tipariturile de valoare, cheile, metalele pretioase si obiectele din metale pretioase, perlele si pietrele pretioase, ceasurile;

7) colectiile si obiectele cu valoare de colectie, antichitatile, obiectele de numismatica, obiectele de arta, obiectele de valoare culturala si istorica, manuscrisele, instrumentele muzicale;

8) produsele din tutun si alcool, substantele psihotrope si drogurile;

9) armele si munitia;

10) esantioanele, exponatele si obiectele de vanzare, obiectele protejate prin drepturi de autor si drepturi de proprietate industriala care fac parte dintr-un obiect ca element material al unui astfel de drept;

11) planurile si proiectele, prototipurile si suporturile de imagini, sunet si date, inclusiv continutul acestora;

12) animalele transportate sau daunele cauzate de animale;

13) articolele perisabile din sticla, portelan, argila, marmura;

14) daunele aparute ca urmare a aprinderii sau scurgerii lichidelor, grasimilor, vopselelor sau substantelor corozive transportate in bagaje;

15) Echipamentele sportive, echipamentul de voiaj si vase, cum ar fi, de exemplu, plute gonflabile, barci cu pedale, barci de agrement, daca nu s-a incheiat Asigurarea suplimentara pentru echipamentul sportiv. Excluderile de mai sus nu se aplica in cazul corturilor, sacilor de dormit, saltelelor de dormit si saltelelor cu aer;

16) distrugerilor aduse obiectelor ca urmare a uzurii normale;

17) defectelor si nefunctionarilor echipamentului electric ca urmare a efectelor curentului electric;

18) confiscarii, insusirii sau distrugerii bagajelor cauzate de autoritatile vamale sau de alte autoritati ale statului;

19) daunele care nu au fost raportate institutiilor competente (transportator, politie) in decurs de 24 de ore de la depistare, excluzand situatiile in care starea de sanatate a Asiguratului nu i-a permis in mod obiectiv respectarea acestui termen.

Articolul 33. Obligatiile Asiguratului si metoda de stabilire a despagubirilor

1. Obligatiile Asiguratului care decurg din prevederile prezentului Articol se aplica si persoanei care depune cererea de despagubire.

2. Asiguratul are obligatia, pe cat posibil, de a impiedica agravarea daunei si de a-i limita consecintele.

3. In cazul producerii unui Eveniment asigurat, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat:

1) sa raporteze in mod corespunzator furtul, jaful, furtul cu patrundere prin efractie sau pierderea obiectelor respective catre autoritatile sau institutiile competente (politie, autoritati vamale, companii aeriene, transportatori, hotel, etc.) si sa obtina si sa pastreze un proces verbal al acestei notificari, care sa indice, cel putin, o lista a obiectelor pierdute, cu informatii despre tipul si cantitatea lor si cel putin valorile estimate;

2) sa asigure documentele disponibile si dovezile care confirma circumstantele evenimentului (inclusiv obiectele distruse) cu scopul de a le prezenta Asiguratorului sau politiei;

3) imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la intoarcerea in Tara de resedinta permanenta - sa contacteze Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze producerii Evenimentului asigurat si sa transmita Asiguratului un raport de dauna in scris care sa contina:

a) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

b) descrierea circumstantelor in care a aparut Evenimentul asigurat;

c) lista obiectelor deteriorate sau pierdute, care a fost certificata de autoritati sau institutii competente (politie, autoritati vamale, companii aeriene, transportator, hotel etc.) pe durata depunerii plangerii in conformitate cu par. 3, alin. 1 din prezentul Articol;

d) documentele care sa confirme pierderea, care includ, printre altele, toate confirmarile, notificarile sau copii ale notificarilor privind furtul, jaful, furtul cu patrundere prin efractie sau pierderea respectivelor obiecte, prezentate autoritatilor sau institutiilor competente (politie, autoritati vamale, companii aeriene, transportator, hotel etc);

e) in cazul evenimentelor indicate la Articolul 30 par. 5 alin. 3), fisa medicala - descrierea de catre medic a tipului si naturii vatamarilor sau simptomelor, care va contine un diagnostic precis si un tratament prescris;

f) chitantele originale pentru bagaje, documentele de transport, chitantele care sa confirme primirea bagajelor in camera de depozitare a bagajelor;

g) informatii de la transportator sau de la o alta entitate care se ocupa de bagaje in momentul in care au fost deteriorate sau pierdute, cu privire la valoarea mentionata de Asigurat;

h) facturile originale si dovada achitarii acestora pentru repararea bagajelor distruse;

i) facturile originale si dovada achitarii acestora pentru obiectele distruse sau pierdute, sau documentele care confirma dreptul de proprietate asupra lor.

4. Asiguratorul va plati o despagubire intr-o valoare nerecunoscuta de un transportator profesionist sau de o alta entitate responsabila pentru bagaj in momentul in care a fost deteriorat sau pierdut, pana la o suma maxima egala cu Suma asigurata indicata in documentul de asigurare.

5. Despagubira Asiguratorului nu acopera daunele suferite anterior sau rezultate din uzura normala a respectivului obiect.

6. Despagubirea nu poate fi mai mare decat dauna suferita. Valoarea despagubirii este determinata in functie de costurile de reparare a bagajelor - in caz de deteriorare sau in functie de valoarea continutului bagajelor - daca sunt pierdute, cu mentiunea ca valoarea obiectelor este stabilita in baza dovezilor de cumparare (facturi, confirmari de plata) sau prin comparatie cu un obiect nou cu proprietati identice, tinand seama de nivelul de uzura al elementului pierdut.

7. Valoarea daunei nu este influentata de valoarea sentimentala, istorica, de colectie sau stiintifica a respectivului obiect.

8. Costurile de reparare a unui bagaj deteriorat nu includ costurile de dezinfectare a obiectelor ramase dupa dauna.

9. In cazurile in care obiectele pierdute sau furate sunt recuperate, Asiguratul sau o persoana care actioneaza in numele acestuia trebuie sa informeze Asiguratorul despre acest fapt. Daca Asiguratorul a platit deja despagubirea pentru obiectele recuperate, acesta are dreptul la o cerere de rambursare a unei sume corespunzatoare din despagubire de catre Asigurat sau la o cerere de acordare de catre Asigurat a drepturilor de proprietate asupra obiectelor recuperate. Daca aceasta despagubire nu a fost platita inca, Asiguratorul plateste suma luand in considerare faptul ca Asiguratul a recuperat obiectele respective.

Sectiunea G) Livrarea bagajelor cu intarziere

Articolul 34. Obiectul si aria de aplicabilitate a Asigurarii pentru bagaje

1. Cheltuielile efectuate de Asigurat pe obiectele de toaleta si vestimentare legate de Evenimentul asigurat fac obiectul asigurarii pentru livrarea cu intarziere a bagajelor.

2. Evenimentul asigurat in cazul intarzierii livrarii unui bagaj este livrarea cu intarziere a bagajului asigurat de catre transportatorul aerian cu cel putin numarul de ore indicat in Documentul de asigurare, incepand cu momentul sosirii Asiguratului la aeroportul de destinatie situat in afara Tarii de resedinta permanenta.

3. Asigurarea in cazul intarzierii livrarii bagajelor acopera numai evenimentele care apar in timpul Calatoriei in strainatate catre destinatie si nu evenimentele care au loc pe drumul spre Tara de resedinta permanenta.

4. In baza asigurarii in cazul intarzierii livrarii bagajelor, Asiguratorul plateste Asiguratului o despagubire in conformitate cu paragraful (1) din prezentul Articol, in limita costurilor efectiv suportate, pana la valoarea maxima a Sumei asigurate indicata in Tabelul de despagubiri si limite si in Documentul de asigurare.

Articolul 35. Excluderi speciale ale raspunderii pentru livrarea intarziata a bagajelor

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea pentru livrarea cu intarziere a bagajelor nu acopera:

1) situatiile in care bagajele au fost incredintate companiilor aeriene fara confirmare de primire;

2) situatiile in care bagajele nu au fost verificate corect in aeroport din cauza neindeplinirii acestei obligatii de catre Asigurat;

3) pierderile financiare ale Asiguratului ca urmare a livrarii cu intarziere a bagajelor;

4) intarzierea livrarii bagajelor la intoarcerea dintr-o Calatorie in strainatate, indiferent de locul de aterizare;

5) intarzierile cauzate de greve sau alte limitari in domeniul transportului aflate in derulare sau anuntate la check-in sau la plecarea planificata;

6) intarzierii ca urmare a confiscarii de catre autoritatile vamale sau a altor autoritati de stat;

7) intarzierilor cauzate de Dezastre naturale;

8) intarzierea pe termen mai scurt decat numarul de ore indicat in Documentul de asigurare.

Articolul 36. Obligatiile Asiguratului

1. In cazul aparitiei unui Eveniment asigurat, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat:

1) sa informeze in mod corespunzator transportatorul (compania aeriana) si sa pastreze o copie sau confirmarea in vederea transmiterii la o data ulterioara. Documentul mentionat mai sus ar trebui sa confirme faptul ca exista o intarziere in livrarea bagajului si sa indice momentul livrarii efective a bagajului (informatii cu privire la numarul de ore de intarziere in livrarea bagajelor);

2) sa pastreze facturile originale si dovada platilor efectuate pentru obiectele de baza (articole vestimentare, de toaleta);

3) imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la intoarcerea in Tara de resedinta permanenta - sa contacteze Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze producerea Evenimentului asigurat si sa transmita Asiguratului un raport de dauna in scris care sa contina:

a) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

b) descrierea circumstantelor in care a aparut Evenimentul asigurat;

c) facturile originale si dovada platilor efectuate pentru obiectele de baza;

d) documentele care confirma intarzierea in livrarea bagajului in conformitate cu par. 1, alin. 1 din prezentul Articol.

Sectiunea H) Intarzierea zborului

Articolul 37. Obiectul si aria de aplicabilitate a Asigurarii in cazul intarzierii zborului

1. Obiectul asigurarii in caz de intarziere a zborului il reprezinta cheltuielile suportate de Asigurat pentru necesitati de baza (articole de toaleta necesare, mancaruri, bauturi si alimente), precum si rezervarea unei cazari suplimentare si a calatoriei de la / catre aeroport in legatura cu Evenimentul asigurat.

2. Evenimentul asigurat in cazul intarzierii zborului consta in intarzierea zborului de catre o companie aeriana cu cel putin numarul de ore indicat in Documentul de asigurare, incepand cu momentul plecarii planificate.

3. Asigurarea in cazul intarzierii zborului acopera doar evenimentele care au loc in afara Tarii de resedinta permanenta. Asigurarea in cazul intarzierii zborului nu acopera zborurile interne.

4. In baza asigurarii pentru intarzierea zborulilor, Asiguratorul plateste Asiguratului o despagubire in conformitate cu paragraful (1) din prezentul Articol, in limita costurilor efectiv suportate, pana la valoarea maxima a Sumei asigurate indicata in Tabelul de despagubiri si limite si in Documentul de asigurare.

Articolul 38. Obligatiile Asiguratului

1. In cazul aparitiei unui Eveniment asigurat, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat/a:

1) sa informeze in mod corespunzator transportatorul (compania aeriana) si sa pastreze o copie sau confirmarea in vederea transmiterii la o data ulterioara. Documentul mentionat mai sus trebuie sa confirme existenta unei intarzieri a zborului si sa indice numarul zborului, ora estimata a plecarii conform programului initial, data si ora la care Asiguratul a raportat intarzierea si informatiile cu privire la numarul de ore de intarziere;

2) sa obtina de la transportator (compania aeriana) un document scris cu privire la raspunderea sa pentru intarzierea zborului - indicarea costurilor pe care transportatorul le va acoperi in legatura cu intarzierea zborului;

3) sa pastreze facturile originale si dovada platilor efectuate pentru obiectele de baza (articole vestimentare, de toaleta, alimente) precum si pentru cazare si transport de la/catre aeroport;

4) sa contacteze imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la intoarcerea in Tara de resedinta permanenta - Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze aparitia Evenimentului asigurat si sa transmita Asiguratului un raport de dauna in scris care sa contina:

a) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

b) descrierea circumstantelor in care a aparut Evenimentul asigurat;

c) facturile originale si dovada platilor efectuate pentru cumpararea obiectelor de baza, cazarii, deplasarii;

d) documentele care confirma intarzierea zborului in conformitate cu par. 1, alin. 1 din prezentul Articol;

e) declaratia transportatorului cu privire la raspunderea sa conform par. 1 alin. 2 din acest Articol.

Articolul 39. Excluderi speciale ale raspunderii pentru intarzierea zborului

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea pentru intarzierea zborului nu acopera:

1) in situatiile in care Asiguratul nu s-a prezentat la check-in corect si la timp;

2) pierderile financiare ale Asiguratului ca urmare a intarzierii zborului, si astfel a neefectuarii calatoriei;

3) intarzierea zborului in Tara de resedinta permanenta;

4) intarzierea cauzata de greve sau alte limitari ale transportului in curs de efectuare sau anuntate in timpul plecarii pe care Asiguratul le stia sau ar fi trebuit sa le stie inainte de a pleca in Calatorie in strainatate, deoarece fusesera publicate;

5) intarzierile aparute ca urmare a unei decizii a autoritatii aeronautice civile sau a altor organisme similare;

6) intarzierilor cauzate de Dezastre naturale;

7) intarzierea pe termen mai scurt decat numarul de ore indicat in Documentul de asigurare;

8) intarzierea unui zbor care nu a fost cumparat / rezervat anterior de catre Asigurat sau in legatura cu care au fost publicate informatii privind intarzierea / anularea inainte ca zborul sa fi fost cumparat / rezervat de catre Asigurat.

Sectiunea I) Retragerea de numerar de la ATM si pierderea acestuia ca urmare a jafului pe durata unei Calatorii in strainatate

Articolul 40. Obiect, arie de aplicabilitate si suma asigurata pentru retragerea de numerar de la ATM

1. Obiectul asigurarii consta in retragerea de numerar de la ATM de catre Asigurat pe durata Calatoriei in strainatate.

2. Evenimentul asigurat in cazul retragerii de numerar de la ATM este Jaful in urma caruia Asiguratul pierde bani, cu mentiunea ca acesta are loc in maxim 2 ore de la retragerea banilor de la un ATM.

3. Asigurarea banilor acopera doar evenimentele care au loc in afara Tarii de resedinta permanenta.

4. Suma asigurata este suma retrasa de la ATM in numerar, pana la valoarea maxima a echivalentului a 200 € pentru intreaga perioada a Calatoriei in strainatate.

5. Suma asigurata se aplica separat fiecarui Asigurat.

6. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul unic asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 41. Excluderi speciale ale raspunderii pentru retragerea de bani de la ATM

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea pentru retragerea banilor nu acopera:

1) sumele de bani retrase in Tara de resedinta permanenta;

2) Jaful care are loc mai tarziu de 2 ore de la momentul retragerii de numerar de la ATM;

3) Calatoriile in strainatate care depasesc 21 de zile de la data plecarii din Tara de resedinta permanenta;

4) pierderea banilor neraportata autoritatilor locale competente (politie) imediat dupa aparitia Evenimentului asigurat, ceea ce duce la imposibilitatea documentarii evenimentului.

Articolul 42. Obligatiile Asiguratului

1. In cazul producerii unui Eveniment asigurat, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat/a sa contacteze imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la intoarcerea in Tara de resedinta permanenta - Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze producerea Evenimentului asigurat si sa transmita Asiguratului un raport de dauna in scris care sa contina:

1) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

2) descrierea circumstantelor in care a aparut Evenimentul asigurat;

3) copia unui raport al politiei cu notificarea evenimentului catre autoritatile locale;

4) confirmarea de catre banca a retragerii de numerar din ATM care include data, ora si locul retragerii respective.

Sectiunea J) Asigurarea proprietatii personale lasate la Locul de resedinta impotriva furtului pe durata unei Calatorii in strainatate

Articolul 43. Obiect, arie de aplicabilitate si suma asigurata pentru bunurile personale

1. Obiectul asigurarii il reprezinta asigurarea efectelor personale lasate de Asigurat la Locul de resedinta impotriva furtului.

2. Evenimentul asigurat consta in daune sau distrugere a Proprietatii ca urmare a furtului cu patrundere prin efractie la Locul de resedinta al Asiguratului.

3. Suma asigurata este valoarea bunurilor personale pierdute sau distruse ca urmare a furtului, pana la valoarea maxima echivalenta valorii indicate in Tabelul depagubirilor si limitelor.

4. Suma asigurata indicata in Tabelul depagubirilor si limitelor este stabilita pentru toti Asiguratii printr-o polita unica de asigurare.

5. Suma asigurata este stabilita pentru toate Evenimentele asigurate care apar pe durata Calatoriei in strainatate. Fiecare despagubire achitata cu privire la Evenimentul unic asigurat determina scaderea Sumei asigurate.

Articolul 44. Excluderi speciale ale raspunderii privind asigurarea proprietatii

1. In afara de excluderile generale indicate la Articolul 10, asigurarea Proprietatii personale nu acopera:

1) Evenimentul asigurat care are loc in afara Perioadei de asigurare;

2) distrugerea sau daune ale Proprietatii personale ca urmare a altor evenimente decat furtul cu patrundere prin efractie;

3) Calatoriile in strainatate care depasesc 21 de zile de la data plecarii din Tara de resedinta permanenta;

4) Furt neraportat autoritatilor locale competente (politie) imediat dupa aparitia Evenimentului asigurat.

Articolul 45. Obligatiile Asiguratului

1. In cazul aparitiei unui Eveniment asigurat, Asiguratul sau persoana care actioneaza in numele acestuia este obligat/a:

1) sa raporteze imediat - nu mai tarziu de 12 ore de la descoperirea producerii furtului cu patrundere prin efractie la Locul de resedinta al Asiguratului - in mod corespunzator acest eveniment politiei si sa pastreze o copie sau o confirmare a acestei notificari in scopul depunerii ulterioare la Asigurator. Documentul mentionat mai sus trebuie sa confirme producerea furtului si sa indice data evenimentului pe durata Perioadei de asigurare;

2) sa contacteze imediat - nu mai tarziu de 7 zile de la intoarcerea in Tara de resedinta permanenta - Call Center-ul de Asistenta si sa raporteze aparitia Evenimentului asigurat si sa transmita Asiguratului un raport de dauna in scris care sa contina:

a) datele Asiguratului si numarul documentului de asigurare;

b) descrierea circumstantelor in care a avut loc Evenimentul asigurat;

c) copia unui raport al politiei cu notificarea evenimentului catre autoritatile locale;

d) lista obiectelor Proprietate personala deteriorate sau pierdute;

e) facturile, dovada platii acestora si orice alte documentele care confirma dreptul de proprietate al Asiguratului.

Sectiunea K) Asigurarea suplimentara

Articolul 46. Asigurare suplimentara in caz de boala cronica

1. Este posibil sa se incheie o Asigurare suplimentara in cazul bolilor cronice, cu plata unei prime de asigurare suplimentare.

2. Daca se incheie o Asigurare suplimentara pentru boli cronice, aceasta acopera evenimentele care apar drept consecinta a:

1) agravarii sau complicatiilor bolilor cronice;

2) agravarii sau complicatiilor bolii ca urmare a Spitalizarii pe o perioada de 12 luni inainte de incheierea contractului de asigurare;

3) agravarii sau complicatiilor post-operatorii ale unei operatii de o zi pe o perioada de 30 de zile inainte de incheierea contractului de asigurare.

3. Sfera extinsa de acoperire a asigurarilor pentru evenimentele prevazute la par. 2 din prezentul Articol se aplica urmatoarelor tipuri de asigurare:

1) Costul tratamentului, Boala neasteptata, Accidentele si asistenta;

2) Accident;

3) Anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta.

Articolul 47. Asigurare suplimentara pentru Sporturi extreme

1. Este posibil sa se incheie o Asigurare suplimentara pentru Sporturi extreme, cu plata unei prime de asigurare suplimentare.

2. Daca se incheie o Asigurare suplimentara pentru Sporturi extreme, aceasta acopera evenimentele care apar pe durata practicarii:

1) Sporturilor extreme recreationale precum si la nivel competitiv sau in cazul practicarii de Sporturi la nivel profesionist sau pe durata participarii la competitiile sportive publice si la pregatirea pentru acestea;

2) Sporturilor extreme obisnuite precum si la nivel competitiv sau in cazul practicarii de Sporturi la nivel profesionist sau pe durata participarii la competitiile sportive publice si la pregatirea pentru acestea.

3. Sfera extinsa de acoperire a asigurarilor pentru evenimentele care apar ca urmare a practicarii sporturilor prevazute la par. 2 din prezentul Articol se aplica urmatoarelor tipuri de asigurare:

1) Costul tratamentului, Boala neasteptata, Accidentele si asistenta;

2) Accident;

3) Raspunderea civila fata de terti;

4) Anularea biletelor de avion sau cazarii in situatii de urgenta.

Articolul 48. Asigurare suplimentara a Echipamentului sportiv

1. Este posibil sa se incheie o Asigurare suplimentara pentru Echipamentul sportiv, cu plata unei prime de asigurare suplimentare.

2. Daca se incheie o Asigurare suplimentara pentru Echipamentul sportiv, atunci in cazul Pierderii, furtului sau distrugerii bagajelor:

1) sfera de aplicare a asigurarii acopera si Echipamentele sportive;

2) excluderea prevazuta la Articolul 32 par. 1 alin. 15) nu se aplica;

3) Suma asigurata este majorata cu 50% in ceea ce priveste Suma asigurata pentru bagaje indicata in Documentul de asigurare.

3. Se poate asigura Echipamentul sportiv utilizat la practicarea Sporturilor extreme doar daca se incheie in acelasi timp o asigurare pentru categoria Sporturilor extreme.

Articolul 49. Asigurare suplimentara a Muncii fizice

4. Este posibil sa se incheie o Asigurare suplimentara pentru Munca fizica, cu plata unei prime de asigurare suplimentare.

5. Daca se incheie o Asigurare suplimentara pentru Munca fizica, aceasta acopera evenimentele care apar pe durata desfasurarii muncii fizice.

6. Sfera extinsa de acoperire a asigurarilor pentru evenimentele care apar ca urmare a desfasurarii muncii fizice se aplica urmatoarelor tipuri de asigurare:

1) Costul tratamentului si asistentei,

2) Accident.

Aceste Clauze si Conditii Generale ale Asigurarii de Calatorie pentru Clientii S.C.

Vola.ro S.R.L. sunt din data de 25.07.2020.

LA CLAUZELE ŞI CONDIŢII GENERALE ALE ASIGURĂRII DE CĂLĂTORIE PENTRU CLIENȚII S.C. Vola.ro S.R.L. - TABELUL DESPĂGUBIRILOR ȘI LIMITĂRILOR

OBIECTUL ASIGURĂRII: Pacheta Basic Pacheta Comfort Pacheta Ultra
Anularea biletelor de avion sau cazării 500 € 1.000 € 2.000 €
Costul tratamentului și asistenței 80.000 € 250.000 € 400.000 €
Prim ajutor în situații legate de agravarea unei boli cronice 50 € 100 € 150 €
Tratament stomatologic în caz de inflamații și dureri bruște 100 € 150 € 450 €
Tratament pe durata sarcinii 150 € 300 € 300 €
Accident – Vătămare fizică permanentă 3.000 € 6.000 € 15.000 €
Accident - Deces 3.000 € 6.000 € 15.000 €
Bagaje pierdute sau deteriorate 100 € 200 € 300 €
Livrarea cu întârziere a bagajelor - 100 € (întârziere mai mare de 10h) 150 € (întârziere mai mare de 6h)
Întârziere zbor - 100 € (întârziere mai mare de 10h) 150 € (întârziere mai mare de 6h)
Răspundere civilă față de persoane fizice pentru vătămări personale 40.000 € 70.000 € 100.000
Răspundere civilă față de persoane fizicepentru daune materiale 4.000 € € 7.000 € € 10.000 € €
Retragere de numerar de la ATM și pierdere ca urmare a furtului 200 € 200 € 200 €
Asigurarea proprietății personale lăsate la locul de reședință în caz de furt 3.200 € 3.500 € 5.000 €
ASISTENȚĂ
Call Center de Asistență AXA disponibil 24h DA DA DA
Transportul Asiguratului către țara de reședință permanentă + + +
Transportul corpului neînsuflețit al Asiguratului + + +
Prelungirea asigurării în situații de urgență DA DA DA
Comunicarea informațiilor urgente DA DA DA
Transportul persoanei co-asigurate către țara de reședință permanentă în cazul decesului Asiguratului + + +
Transportul copiilor minori ai Asiguratului și acoperirea costurilor legate de șederea acestora + + +
Acoperirea costurilor legate de șederea și transportul persoanei co-asigurate care însoțește Asiguratul într-o călătorie în străinătate + + +
Transportul și șederea unei rude chemate de Asigurat sau a oricărei alte persoane indicată + + +
Asistență în cazul necesității prelungirii călătoriei Asiguratului DA DA DA
AAsistență în continuarea călătoriei planificate a Asiguratului DA DA DA
Carantină – cazare 80 € pe zi max. 850€ 80 € pe zi max. 850€ 80 € pe zi max. 850€
PACHET SPORTIV:
Practicarea sporturilor la nivel de amator, printre altele, schi, snowboarding, scufundări și altele DA DA DA
Acoperirea costurilor de căutare și salvare 6.000 € 10.000 € 15.000 €
Rambursarea costurilor unui permis de schi 250 € 250 € 250 €
Despăgubire în caz de închidere a pârtiei de schi 20 € pe zi de persoană 20 € pe zi de persoană 20 € pe zi de persoană
Rambursarea costurilor de închiriere a echipamentului de schi 20 € pe zi de persoană 20 € pe zi de persoană 20 € pe zi de persoană
RISCURI SUPLIMENTARE:
Desfășurarea de muncă intelectuală DA DA DA
Practicarea sporturilor extreme La plata unei prime de Asigurare suplimentare
Echipament sportiv în bagaj La plata unei prime de Asigurare suplimentare
Agravarea unei boli cronice La plata unei prime de Asigurare suplimentare
Desfășurarea de muncă fizică La plata unei prime de Asigurare suplimentare

"+" până la valoarea costurilor despăgubirilor ca parte a limitei comune a Costurilor de tratament și asistență