X
Se incarca...

Ghid: Zboara mai mult, plateste mai putin

Cinci reguli de aur pentru a gasi zboruri ieftine

Principiul 1: Mai devreme e mai ieftin

De multe ori, amanam planificarea unei calatorii pana la cateva saptamani inaintea datei de plecare, gandindu-ne ca poate planurile ni se vor schimba sau ca plecarea nu este garantata. Este insa justificat acest lucru? Cu siguranta, avand in vedere ca biletele ieftine de avion, in cele mai multe cazuri, nu pot fi returnate sau schimbate. Totusi, din experienta noastra, va putem spune faptul ca un zbor achizitionat in avans poate avea un tarif de doua sau chiar de trei ori mai mic decat unul cumparat cu 14 zile inaintea plecarii. Astfel, poate ca este mai convenabila asumarea riscului de a cumpara bilete de avion in avans.

mai devreme este mai ieftin

Cand e cel mai bine sa cumparam bilete ieftine?

Companiile low cost asigura liste cu preturi si permit cumpararea biletelor cu pana la 6 luni in avans pe rutele populare. Cele mai bune tarife sunt imediat dupa publicarea listelor cu preturi: companiile traditionale le stabilesc chiar si cu 11 luni inainte, iar cele mai bune bilete se cumpara foarte repede.

Merita sa asteptam o promotie?

Raspunsul este: depinde. Sunt operatori care ofera preturi atractive la zboruri, intr-o maniera predictibila, dupa anumite cicluri (Wizzair – cu discounturi de 20%, LOT – cu Crazy Wednesday, Air France/KLM – cu promotii la 3 zile). Este indicat sa astepti promotiile pentru rute al caror pret fluctueaza, indiferent de data plecarii.

Asadar, daca ai 6-7 luni pana la momentul calatoriei, sau daca doresti sa adaptezi data plecarii in functie de costul biletului, poti astepta si urmari evolutia preturilor. Vola.ro iti pune la dispozitie un sistem de notificari pentru cele mai bune preturi pe anumite destinatii. Inscrie-te la newsletter si pe pagina noastra de facebook si vei fi printre primii care vor afla tarifele celor mai ieftine zboruri.

Principiul 2: Zboruri combinate la companii diferite si Smart Connection

Uneori, retelele sociale prezinta informatii despre zboruri incredibil de ieftine, de exemplu Bucuresti - New York, la 600 de lei. Cum e posibil un astfel de cost? In general, astfel de costuri sunt eronate (erori ale sistemului de rezervari al companiei) si chiar daca rezervam bilete, operatorul le poate anula, returnand banii.

Cele mai interesante si ieftine zboruri sunt cele numite Combined Flights (zboruri combinate).

Combined Flights sunt oferte care combina zboruri de la companii aeriene diferite, combinatii pe care nu le-ai putea face prin sistemul de rezervari al fiecareia. De exemplu: zbor spre Paris cu Ryanair si retur cu Air France.

Atentie! Nu toate motoarele de cautare ofera Combined Flights. Iti recomandam sa utilizezi motorul Vola.ro si sa compari cu alte motoare care ofera aceasta facilitate.

Zboruri combinate – cand sa folosim aceasta optiune

Zborurile combinate sunt deseori cea mai ieftina varianta in cazul mai multor companii care opereaza pe aceeasi ruta si cand operatorii low cost au doar zboruri saptamanale.

De asemeni, sugeram folosirea acestei optiuni cand planuiesti o calatorie scurta. Cand stai doar 3-4 nopti la o destinatie, fiecare ora conteaza. Atunci are sens sa cauti cele mai bune ore de plecare si sosire, pentru a petrece la destinatie cat mai mult timp posibil.

Zboruri combinate — ce sa urmarim cand rezervam?

Daca alegem aceasta optiune, e bine sa ne asiguram ca aeroportul este acelasi, atat pentru plecare cat si pentru intoarcere. Aditional, cand zburam combinat cu escala, trebuie avut in vedere ca in cazul intarzierii unui zbor, cel de-al doilea va fi pierdut. Companiile nu au in vedere o rezervare comuna, deci exista riscul acesta, si cea mai buna solutie ar fi sa cumperi o asigurare pentru astfel de cazuri (vezi principiul 5).

Smart Connection — o escala justificata

Motorul de cautare Vola.ro ofera o inovatie: posibilitatea de a crea o singura oferta de zbor cu escala, combinand ofertele companiilor de linie, cu cele low cost. Astfel de oferte pot avea preturi foarte atractive, uneori reducerea poate fi si de 60% fata de biletul standard. Durata escalei poate fi mai mare, de la 1-2 ore, la cateva zeci de ore. In acest timp, poti vizita orasul. Cu putin noroc, o singura calatorie iti poate oferi posibilitatea de a vizita si alt oras, in afara celui de destinatie. Verifica daca escala se face pe timpul zilei sau al noptii si nu uita sa incluzi in buget si un eventual cost de cazare pentru o noapte.

smart connection

Unde poti merge cu Smart Connection?

Smart Connection este marcat cu un logo special si este prezent in situatia in care pretul este avantajos, comparativ cu conexiunile traditionale. De aceea e posibil sa nu intalnesti aceasta optiune pe rute unde opereaza companiile low cost, dar va aparea in cazul zborurilor de linie.

Principiul 3: sosire/plecare dintr-un alt oras

Acest principiu incita la discutii expertii in cautari de zboruri ieftine. Care e avantajul de a cumpara un bilet ieftin din Cluj, daca transportul pana acolo creste costul calatoriei? Nu mai vorbim si de timpul petrecut pentru a ajunge acolo.

Asadar, cand se justifica alegerea unui alt aeroport decat cel din orasul de provenienta?

    1. cand acel aeroport asigura o conexiune directa cu orasul de destinatie, conexiune pe care nu o gasim la aeroportul orasului in care ne aflam
plecare din alt oras
  1. cand cautam zboruri pe rute mai putin populare, care necesita transfer. Sa spunem ca visezi la o vacanta in Malta. Poti fi usor descurajat, daca zborurile pe care le gasesti din orasul in care te afli sunt scumpe si necesita petrecerea a peste 24 de ore in tranzit. Din alt oras, poti gasi aceleasi zboruri, directe si mai ieftine, caz in care transportul pana acolo devine justificat.

Principiul 4: Bagaj de mana sau bagaj de cala?

Am gasit zborul low cost mult visat, vrem sa incepem rezervarea, dar intampinam multe intrebari si costuri aditionale. De multe ori nu e rentabil sa platesti in plus pentru check-in la aeroport si e mai simplu sa folosesti check-in-ul online. Insa problema bagajelor este una complexa.

bagajele

Cand e suficient un bagaj de mana?

Bagajul de mana te scuteste de costuri aditionale, de aceea e bine sa iei in considerare daca doresti, sau nu, sa economisesti acesti bani. Limita la bagaje difera in functie de companie, dar de regula aceasta variaza in jurul a 6 kg de bagaj, depozitat intr-un mic troller. Te-ai putea gandi ca nu ar fi indicat sa incluzi in acest bagaj articole de toaleta. Insa, impachetate corespunzator, acestea pot fi luate in avion, daca nu depasesc capacitatea maxima de 1 litru. Poti chiar cumpara pungi speciale pentru acestea, cu spatii de depozitare de cate 100 ml fiecare.

Cand e indicat sa platesti aditional pentru un bagaj de cala?

Atentie! Ia in considerare ca uneori, bagajul de cala poate fi avariat (sau, in cazuri nefericite, ratacit). Pentru mai multa siguranta, poti apela la o asigurare pentru bagaje (vezi Principiul 5).

In plus, acesta este necesar in cazul in care optezi pentru transportul anumitor echipamente. Daca alegi sa transporti, spre exemplu, un cort, atunci este necesar un bagaj la cala.

Principiul 5: Asigurarile de calatorie – cu adevarat valoroase!

Zborul a fost rezervat, ai rezolvat si problema bagajului, astepti cu nerabdare ziua plecarii. Dar daca zborul este anulat sau amanat si ai facut deja rezervare la hotel? Sau daca bagajul este pierdut/avariat?

asigurari de calatorie

Daca doresti sa calatoresti fara griji, e important sa iti faci o asigurare de calatorie. Cand o cumperi impreuna cu rezervarea zborului sau a cazarii, aceasta este mai ieftina decat daca o achizitionezi separat. Poti sa iti cumperi asigurare de pe Vola.ro; costul acesteia variaza in functie de numarul de zile si bunurile asigurate.