X
Se incarca...

Ghid: Calatoriile cu copii

Cum sa ai o calatorie sigura si frumoasa cu un copil

1. Cand poate zbura un copil?

Companiile aeriene sunt din ce in ce mai deschise fata de ideea de a transporta bebelusi si copii. Este suficient ca infantul sa fi implinit o saptamana pentru a putea fi acceptat la bordul unui avion. Aceasta insa nu este o regula generala, anumite companii acceptand doar bebelusi care au peste 2 saptamani. Daca nasterea a avut loc fara complicatii si atat mama, cat si copilasul se simt bine, atunci nu exista niciun obstacol pentru ca acestia sa nu poata calatori cu avionul. Avand in vedere faptul ca infantii sunt mai predispusi la infectii si imbolnaviri pana la varsta de doua luni, iar aeroporturile nu sunt tocmai cele mai indicate locuri pentru ei, sunt necesare anumite facilitati rapide de efectuare a check-in-ului. O buna organizare in aceasta privinta este elementul cheie.

Companiile aeriene impart pasagerii pe anumite clase de varsta. Astfel, copiii sub varsta de doi ani, infantii, reprezinta cea mai tanara categorie de calatori. Acestia pot calatori atat in bratele parintilor, asigurati cu centuri speciale oferite de membrii echipajului aeronavei, cat si pe un loc suplimentar, pe care il pot rezerva parintii in prealabil. In cazul in care acestia opteaza pentru un loc pentru bebelus, copilul va beneficia de un loc special certificat pentru sugari. In general, companiile low-cost percep o taxa constanta pentru infanti, cuprinsa intre 20-25 euro, in timp ce companiile de linie percep un anumit procentaj din tariful unui bilet intreg.

Copiilor care au implinit varsta de 2 ani li se vor aloca locuri la pret intreg si vor avea aceleasi beneficii ca adultii. Companiile low cost nu ofera tarife reduse pentru copiii de doi ani sau mai mult, acestia beneficiind de un loc pe scaun asemenea adultilor. Pasagerilor care calatoresc cu un copil le este permis sa ia la bordul aeronavelor alimente necesare pentru copil si eventual, un carucior. Companiile de linie ofera numeroase discounturi pentru transportul copiilor, acestea fiind cuprinse intre 25% si 75%, care se aplica in general la pretul biletului, taxele suplimentare ramanand aceleasi.

Tarifele biletelor pentru copii (update 23.12.2019)

Wizz Air Ryanair BlueAir Tarom Air France
Infanti de la 8€ la 27€ 25€ de la 10€ la 53€ 10% din tariful biletului intreg 10% din tariful biletului intreg
Copii 100% din tariful biletului intreg 100% din tariful biletului intreg 100% din tariful biletului intreg 75% din tariful biletului intreg 80% tariful biletului intreg pentru distante scurte si 67% din din tariful biletului intreg pentru distante lungi

2.Bagajele copiilor

Atunci cand calatorim cu un copil, pare destul de dificil sa ne putem incadra in limitele admise ale bagajelor. Pentru a le face calatoria cat mai placuta copiilor, ar fi de mare folos cateva lucruri micute, dar importante pentru ei: cateva creoiane de colorat si hartie, jocuri educative sau o jucarie preferata, care sa ii retina atentia copilului pentru o perioada indelungata. Companiile de linie ofera de regula mici daruri pentru cei mici.

Bagajele bebelusilor:

bagajele copiilor

Chiar si companiile low-cost permit la bord alimente pentru copiii mici. Desi mancarea pentru cei mici nu poate fi intotdeauna incalzita la bordul aeronavelor, se pot achizitiona oricand mese platite. Unele companii aeriene permit solicitarea mesei pentru copii in timpul rezervarii biletelor de avion.

Bagaje pentru bebelusi pana in 2 ani:

Bagaje Ryanair Wizz Air BlueAir Tarom Air France
Mancare pentru copii Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie. Se poate solicita meniu special pentru copii Mancare proprie si masa la bordul aeronavei
Bagaj de mana 1 bagaj x 5 kg 1 bagaj cu dimensiunile 40x30x20 cm Nu se accepta Nu se accepta 1 bagaj x 12 kg, cu dimensiunile 55x35x25 cm sau un carucior pliabil cu dimensiunile 55x35x25 cm
Bagaj de cala Carucior pliabil + scaun auto pentru copil sau perna de inaltare sau pat pliabil de calatorie Landou sau carucior pliabil Carucior pliabil sau 1 bagaj x 23/32 kg gratuit* 1 bagaj x 10 kg, cu suma maxima a dimensiunilor de 115 cm + carucior pliabil Carucior pliabil cu dimensiunile 15x30x100 cm

* In functie de clasa biletului de avion

Bagaje pentru copiii mai mari de 2 ani

Bagaj Ryanair Wizz Air BlueAir Tarom Air France
Mancare pentru copii Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie si masa la bordul aeronavei Mancare proprie si masa la bordul aeronavei
Bagaje de mana Carucior pliabil, scaun auto Landou sau carucior pliabil * Carucior pliabil, scaunel pentru copii, loc Carucior pliabil, scaunel pentru copii, loc Carucior pliabil cu dimensiunile 15x30x100 cm
Bagaje de cala Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii

* Pentru a transporta un scaun de masina pentru copii la bordul aeronavei trebuie sa achizitionezi un loc suplimentar.

3. Facilitati de check-in pentru intreaga familie

Efectuarea check-in-ului online a devenit o practica din ce in ce mai frecventa, atat pentru companiile low-cost, cat si pentru cele de linie, oferind avantajul de a economisi timp, bani si griji. In unele aeroporturi exista ghisee de informare sau masinarii speciale de check-in pentru familii.

Parintii sunt sfatuiti sa pastreze in bagajul lor de mana jucariile copilului, ajutand la eficientizarea controlului de securitate.

4. Acte necesare pentru calatoria minorilor cu avionul

Minorii pot calatori in strainatate insotiti de ambii parinti, de unul dintre parinti, de reprezentantul legal sau de o terta persoana (alta decat parintii sau reprezentantul legal). In functie de situatie, insotitorul va trebui sa aiba asupra lui urmatoarele acte:

Minorul insotit de ambii parinti:

Singurul document pe care minorul care calatoreste impreuna cu ambii parinti trebuie sa il aiba asupra sa pentru a i se permite iesirea din Romania este documentul de calatorie individual - pasaportul sau cartea de identitate (pentru minorii peste 14 ani).

Certificatul de nastere nu este recunoscut ca fiind document de calatorie, dar recomandarea noastra este sa il aveti asupra voastra.

Minorul insotit de unul dintre parinti:

In functie de situatie, pe langa documentul de calatorie individual al minorului, parintele insotitor trebuie sa aiba asupra sa:

 • o declaratie/imputernicire prin care celalalt parinte isi da acordul cu privire la iesirea din tara a minorului. Aceasta declaratie trebuie sa urmeze indicatiille de continut puse la dispozitie de catre Politia de Frontiera Romana si sa fie valabila maximum 3 ani.
 • o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care sa dovedeasca faptul ca minorul i-a fost incredintat sau ca exercita singur autoritatea parinteasca asupra acestuia.
 • un certificat de deces, o hotarare judecatoreasca de declarare a mortii sau o comunicare oficiala care face dovada decesului celuilalt parinte.
 • o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata de instanta de tutela, care dovedeste ca celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti, sau un document care atesta ca celalalt parinte a fost declarat disparut, conform conditiilor legii.
 • o hotarare a instantei de judecata care tine locul acordului celuilalt parinte.
 • Minorul insotit de un reprezentant legal:

  In aceasta situatie minorul poate parasi tara doar daca are asupra sa, alaturi de pasaport sau carte de identitate, si hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila care atesta ca persoana insotitoare exercita drepturi si obligatii parintesti asupra minorului.

  Minorul insotit de o terta persoana:

  Un minor poate iesi din tara alaturi de o terta persoana (alta decat parintii sau reprezentantul legal) numai daca aceasta persoana are asupra sa urmatoarele documente:
  • Declaratie/imputernicire din partea ambilor parinti, a unui parinte sau a reprezentantului legal, prin care acestia isi dau acordul cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate, pentru o perioada de maximum 3 ani de la data intocmirii acesteia. Declaratia trebuie sa includa datele de identitate ale insotitorului.
  • * Pentru cazurile in care declaratia este semnata doar de un parinte sau de reprezentantul legal, este necesara si hotararea judecatoreasca de stabilire a autoritatii parintesti sau de numire a reprezentantului legal.
  • Certificat de cazier judiciar emis de catre autoritatile romane pentru insotitor.
  • Un minor poate fi insotit si de o persoana desemnata din cadrul unei companii care desfasoara activitati de transport persoane. Intr-o astfel de situatie, insotitorul trebuie sa detina:

  • documente care atesta calitatea de persoana desemnata din cadrul societatii comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

  Majoritatea companiilor aeriene ofera servicii de insotire pentru minori pe timpul zborului, insa nu toate companiile au aceste servicii incluse in tariful biletului. Pentru zborurile domestice exista posibilitatea ca minorii ce au depasit o anumita varsta sa nu aiba nevoie in mod obligatoriu de un insotitor. Fiecare companie aeriana are reglementata propria limita de varsta de la care minorii pot calatori singuri. Pentru mai multe informatii cu privire la documentele necesare pentru calatoria minorilor cu avionul, te rugam sa consulti site-ul oficial al Politiei de Frontiera Romana.