X
Se incarca...

Ghid: Calatoriile cu copii

Cum sa ai o calatorie sigura si frumoasa cu un copil

1. Cand poate zbura un copil?

Companiile aeriene sunt din ce in ce mai deschise fata de ideea de a transporta bebelusi si copii. Este suficient ca infantul sa fi implinit o saptamana pentru a putea fi acceptat la bordul unui avion. Aceasta insa nu este o regula generala, anumite companii acceptand doar bebelusi care au peste 2 saptamani. Daca nasterea a avut loc fara complicatii si atat mama, cat si copilasul se simt bine, atunci nu exista niciun obstacol pentru ca acestia sa nu poata calatori cu avionul. Avand in vedere faptul ca infantii sunt mai predispusi la infectii si imbolnaviri pana la varsta de doua luni, iar aeroporturile nu sunt tocmai cele mai indicate locuri pentru ei, sunt necesare anumite facilitati rapide de efectuare a check-in-ului. O buna organizare in aceasta privinta este elementul cheie.

Companiile aeriene impart pasagerii pe anumite clase de varsta. Astfel, copiii sub varsta de doi ani, infantii, reprezinta cea mai tanara categorie de calatori. Acestia pot calatori atat in bratele parintilor, asigurati cu centuri speciale oferite de membrii echipajului aeronavei, cat si pe un loc suplimentar, pe care il pot rezerva parintii in prealabil. In cazul in care acestia opteaza pentru un loc pentru bebelus, copilul va beneficia de un loc special certificat pentru sugari. In general, companiile low-cost percep o taxa constanta pentru infanti, cuprinsa intre 20-25 euro, in timp ce companiile de linie percep un anumit procentaj din tariful unui bilet intreg.

Copiilor care au implinit varsta de 2 ani li se vor aloca locuri la pret intreg si vor avea aceleasi beneficii ca adultii. Companiile low cost nu ofera tarife reduse pentru copiii de doi ani sau mai mult, acestia beneficiind de un loc pe scaun asemenea adultilor. Pasagerilor care calatoresc cu un copil le este permis sa ia la bordul aeronavelor alimente necesare pentru copil si eventual, un carucior. Companiile de linie ofera numeroase discounturi pentru transportul copiilor, acestea fiind cuprinse intre 25% si 75%, care se aplica in general la pretul biletului, taxele suplimentare ramanand aceleasi.

Tarifele biletelor pentru copii (update 22.01.2016)

Wizz Air Ryanair BlueAir Tarom Air France
Infanti 25 euro 20 euro 35 euro reducere de 10% din pretul biletului intreg 10% din tariful total al biletului intreg
Copii 100% din tariful total al biletului intreg 100% din tariful total al biletului intreg 100% din tariful total al biletului intreg 25% din tariful total al biletului intreg 85% tariful total al biletului pentru distante scurte si 67% din din tariful total al biletului intreg pentru distante lungi

2.Bagajele copiilor

Atunci cand calatorim cu un copil, pare destul de dificil sa ne putem incadra in limitele admise ale bagajelor. Pentru a le face calatoria cat mai placuta copiilor, ar fi de mare folos cateva lucruri micute, dar importante pentru ei: cateva creoiane de colorat si hartie, jocuri educative sau o jucarie preferata, care sa ii retina atentia copilului pentru o perioada indelungata. Companiile de linie ofera de regula mici daruri pentru cei mici.

Bagajele bebelusilor:

bagajele copiilor

Chiar si companiile low-cost permit la bord alimente pentru copiii mici. Desi mancarea pentru cei mici nu poate fi intotdeauna incalzita la bordul aeronavelor, se pot achizitiona oricand mese platite. Unele companii aeriene permit solicitarea mesei pentru copii in timpul rezervarii biletelor de avion.

Bagaje pentru bebelusi pana in 2 ani:

Bagaje Ryanair Wizz Air BlueAir Tarom Air France
Mancare pentru copii Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie/contra-cost la bord Mancare proprie. Se poate solicita meniu special pentru copii Mancare proprie si masa la bordul aeronavei
Bagaj de mana 5 kg Landou sau carucior pliabil Carucior pliant Carucior pliant Carucior 
Bagaj de cala Carucior pliabil Nu se accepta 1 x 32 kg gratuit 1 x 10 kg, cu dimeniunea maxima de 115 cm 1 x 12 kg

Bagaje pentru copiii mai mari de 2 ani

Bagaj Ryanair Wizz Air BlueAir Tarom Air France
Mancare pentru copii Mancare proprie Mancare proprie Mancare proprie si masa la bordul aeronavei Mancare proprie si masa la bordul aeronavei Mancare proprie si masa la bordul aeronavei
Bagaje de mana Carucior pliant, scaunel pentru copii Carucior pliant, scaunelele sunt interzise Carucior pliant, scaunel pentru copii, loc Carucior pliant, scaunel pentru copii, loc Carucior pliant, scaunel pentru copii, loc
Bagaje de cala Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii Aceleasi conditii ca si adultii

3. Facilitati de check-in pentru intreaga familie

Efectuarea check-in-ului online a devenit o practica din ce in ce mai frecventa, atat pentru companiile low-cost, cat si pentru cele de linie, oferind avantajul de a economisi timp, bani si griji. In unele aeroporturi exista ghisee de informare sau masinarii speciale de check-in pentru familii.

Parintii sunt sfatuiti sa pastreze in bagajul lor de mana jucariile copilului, ajutand la eficientizarea controlului de securitate.

4. Calatoria cu avionul fara insotitor

Desi majoritatea companiilor ofera servicii de ingrijire pentru copii pe timpul zborului, totusi nu toate includ aceste servicii. Ele depind de categoria de varsta a copilului. Pentru ca minorii sa poata calatori singuri, este necesar sa se completeze documentele adecvate, unde va fi mentionat tutorele autorizat care va lua copilul de la aeroport. Toate documentele vor fi plasate intr-o punga speciala. Uneori, copiii de peste 14 ani pot calatori si nesupravegheati, insa nu este o regula generala. Fiecare companie aeriana are setata o anumita limita de varsta de la care acestia pot calatori singuri.