X
Se incarca...

Ghid: Calatoria impreuna cu un animal de companie

Tot ceea ce trebuie sa stii despre zboruri + animale de companie

Atunci cand pleci intr-o calatorie mai lunga sau trebuie sa te muti intr-o alta tara, poate sa apara intrebarea: cum procedez daca am un animal de companie pe care vreau sa il iau cu mine? Din fericire, raspunsul este mai simplu decat te astepti, pentru ca majoritatea companiilor aeriene permit transportul animalelor, rapid si sigur. Trebuie doar sa te familiarizezi cu reglementarile legale si conditiile de transport impuse de compania cu care vei zbura.

Transportul unui animal trebuie precizat inca din momentul in care iti rezervi biletul de avion. De exemplu, unele companii aeriene accepta pe fiecare zbor doar o singura pisica si un singur caine, asa ca este necesara o confirmare suplimentara a posibilitatii de a transporta animalul de companie. Totusi, unele companii low-cost (de exemplu Ryanair si Wizzair) nu permit transportul animalelor la bord, cu exceptia celor cu rol de ghizi pentru persoane cu dizabilitati.

1. Ce ar trebui sa iei in considerare inainte de a calatori cu un animal de companie?

Legile Uniunii Europene impun identificarea prin microcipare a tuturor animalelor care calatoresc in afara tarii. De asemenea, animalele trebuie sa fie vaccinate impotriva rabiei si sa detina pasaport eliberat de un medic veterinar autorizat. Pasagerii care se imbarca spre Marea Britanie, Suedia, Irlanda si Finlanda si calatoresc cu un animal de companie trebuie sa se asigure ca l-au deparazitat. In plus, animalelor trebuie sa li se ia probe de sange si trebuie sa fie tratate impotriva teniei intre 120 ore si pana la 24 de ore inaintea calatoriei. Pentru calatoriile in afara Uniunii Europene, este necesar un certificat de sanatate obtinut de la un medic veterinar.

Animalelor cu o varsta mai mica de 3 luni le poate fi interzisa calatoria cu avionul, ori li se pot impune proceduri speciale, care sunt specificate de fiecare tara in parte. Acest fapt este cauzat de incapacitatea de a efectua unele vaccinuri mai devreme de implinirea varstei de 3 luni. Trebuie sa tii cont, de asemenea, de faptul ca vaccinul impotriva rabiei isi face efectul la aproximativ 21 de zile dupa procedura.

2. Calatoria cu un caine ghid

Cele mai multe companii, chiar si cele low cost, permit transportul gratuit al animalelor ghid, pe majoritatea rutelor. Persoanele care calatoresc insotite de un caine ghid trebuie sa aiba toate documentele necesare transportului acestuia, iar compania trebuie informata in prealabil de intentia de a calatori cu animalul, de preferinta in timpul efectuarii rezervarii. In general, cainii ghizi pot fi transportati chiar si fara cusca speciala, dar trebuie sa aiba lesa si botnita, chiar daca cea din urma nu trebuie obligatoriu purtata.

3. Custile pentru animale

Pentru ca animalul de companie sa se simta confortabil in timpul zborului, cusca in care va fi transportat trebuie sa ii permita sa se ridice si sa se intoarca. Transportul in cabina este acceptat doar pentru animale mici (la unele companii aeriene), in timp ce animalele mari vor fi plasate in cala avionului, care beneficiaza de aer aconditionat. Custile trebuie sa fie dotate cu recipiente pentru apa si mancare, in special daca zborul va fi unul mai lung, precum si cu covorase absorbante. Cusca trebuie sa fie ventilata pe cel putin 3 laturi si in cazul in care este echipata cu roti, acestea trebuie scoase in timpul procedurii de check-in.

Cusca Ryanair
WizzAir

BlueAir Tarom
Greutatea animalului Nu accepta animale la bord 6 kg 15 kg 32 kg 5 kg 6-75 kg
Marimea custii Nu accepta animale la bord 45x30x23 120x80x80 120x80x80 42x30x21 Cusca standard IATA
Unde va fi transportata cusca Nu accepta animale la bord Cabina Cala Cala Cabina Cala
Pret** Nu accepta animale la bord 35 euro/sens 75 euro/sens 125 euro/sens 25 euro/intern si 50 euro/Europa 50 euro/intern si 100 euro/Europa

* Depinde de tipul aeronavei

4. Rase periculoase

Unele companii aeriene, precum Air France, pot refuza transportul cainilor care fac parte din rase considerate periculoase. Alte companii accepta aceste animale la cala aeronavei, cu conditia ca ele sa stea intr-o cusca sigura si rezistenta la muscaturi. Inainte de a calatori cu un animal dintr-o rasa considerata periculoasa, te rugam sa consulti reglementarile specifice ale tarii in care intentionezi sa mergi. In Germania, de exemplu, este interzisa aducerea anumitor rase de caini.

5. Cum sa faci calatoria cu avionul mai usoara pentru animalul tau?

Animalul de companie nu poate fi lasat liber in timpul zborului, astfel ca este extrem de important ca acesta sa aiba o cusca de dimensiuni corespunzatoare, in care sa se poata misca. Recomandat este sa alegi zboruri directe, fara escala. Animalul nu ar trebui sa manance sau sa bea apa cu aproximativ patru ore inainte de calatorie. In cazul in care cusca o sa fie transportata la cala, pune si o patura, pentru ca in cala avionului temperatura este destul de scazuta.

Sedarea animalelor pentru a usura transportul este un subiect cu pareri impartite. Animalele pot avea uneori reactii adverse din cauza tranchilizantelor. Daca animalul este in general agitat atunci cand calatoreste, cel mai bine este sa discuti cu un medic veterinar, sa determine daca sedarea este sau nu solutia potrivita.