X
Se incarca...

Ghid: Calatoria impreuna cu un animal de companie

Tot ceea ce trebuie sa stii despre zboruri + animale de companie

Atunci cand pleci intr-o calatorie mai lunga sau trebuie sa te muti intr-o alta tara, poate sa apara intrebarea: cum procedez daca am un animal de companie pe care vreau sa il iau cu mine? Din fericire, raspunsul este mai simplu decat te astepti, pentru ca majoritatea companiilor aeriene permit transportul animalelor, rapid si sigur. Trebuie doar sa te familiarizezi cu reglementarile legale si conditiile de transport impuse de compania cu care vei zbura.

Transportul unui animal trebuie precizat inca din momentul in care iti rezervi biletul de avion. De exemplu, unele companii aeriene accepta pe fiecare zbor doar o singura pisica si un singur caine, asa ca este necesara o confirmare suplimentara a posibilitatii de a transporta animalul de companie. Totusi, unele companii low-cost (de exemplu Ryanair si Wizzair) nu permit transportul animalelor la bord, cu exceptia celor cu rol de ghizi pentru persoane cu dizabilitati.

1. Ce ar trebui sa iei in considerare inainte de a calatori cu un animal de companie?

Legile Uniunii Europene impun identificarea prin microcipare a tuturor animalelor care calatoresc in afara tarii. De asemenea, animalele trebuie sa fie vaccinate impotriva rabiei si sa detina pasaport eliberat de un medic veterinar autorizat. Pasagerii care se imbarca spre Marea Britanie, Suedia, Irlanda si Finlanda si calatoresc cu un animal de companie trebuie sa se asigure ca l-au deparazitat. In plus, animalelor trebuie sa li se ia probe de sange si trebuie sa fie tratate impotriva teniei intre 120 ore si pana la 24 de ore inaintea calatoriei. Pentru calatoriile in afara Uniunii Europene, este necesar un certificat de sanatate obtinut de la un medic veterinar.

Animalelor cu o varsta mai mica de 3 luni le poate fi interzisa calatoria cu avionul, ori li se pot impune proceduri speciale, care sunt specificate de fiecare tara in parte. Acest fapt este cauzat de incapacitatea de a efectua unele vaccinuri mai devreme de implinirea varstei de 3 luni. Trebuie sa tii cont, de asemenea, de faptul ca vaccinul impotriva rabiei isi face efectul la aproximativ 21 de zile dupa procedura.

2. Calatoria cu un caine ghid

Cele mai multe companii, chiar si cele low cost, permit transportul gratuit al animalelor ghid, pe majoritatea rutelor. Persoanele care calatoresc insotite de un caine ghid trebuie sa aiba toate documentele necesare transportului acestuia, iar compania trebuie informata in prealabil de intentia de a calatori cu animalul, de preferinta in timpul efectuarii rezervarii. In general, cainii ghizi pot fi transportati chiar si fara cusca speciala, dar trebuie sa aiba lesa si botnita, chiar daca cea din urma nu trebuie obligatoriu purtata.

3. Custile pentru animale

Transportul este acceptat in cabina doar pentru animalele mici (la unele companii aeriene), in timp ce animalele mari vor fi plasate in cala avionului, care beneficiaza de aer aconditionat.

Indiferent de locul de depozitare pe timpul zborului, cusca pentru transport trebuie sa se supuna reglementarilor Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), dar si normelor impuse de compania aeriana. In cazul in care cusca achizitionata de tine nu rescpecta aceste criterii, compania aeriana are dreptul sa ii refuze accesul in avion.

Acestea sunt cateva dintre normele IATA pentru transportoarele animalelor de companie:

  • Interiorul custii trebuie sa fie neted, fara parti proeminente pe care animalul sa le poata musca si astfel deteriora cusca.
  • Pentru a asigura confortul animalului pe timpul zborului, cusca in care va fi transportat trebuie sa ii permita sa se ridice si sa se intoarca.
  • Cusca trebuie sa fie ventilata pe cel putin 3 laturi, iar una dintre ele (de obicei plafonul) trebuie sa fie acoperita cu gratii sau plasa din metal.
  • Podeaua custii trebuie sa fie rezistenta si sa nu permita scurgeri, iar suprafata ei trebuie acoperita cu covorase absorbante.
  • Cusca trebuie sa fie dotata cu recipiente pentru mancare si apa, care sa poata fi umplute fara a o deschide.
  • Cusca trebuie sa fie prevazuta cu insemne sau abtibilduri care atentioneaza asupra continutului (animale vii) si asupra modului de manevrare (indica ce parte trebuie sa fie in sus).
  • Cusca trebuie sa aiba manerele pozitionate astfel incat personalul aeroportului sa o poata manevra cu usurinta.
  • In cazul in care cusca este echipata cu roti, acestea trebuie scoase in timpul procedurii de check-in.
Cusca transport animale avion

Daca vrei sa citesti mai multe despre reglementarile Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA) cu privire la custile de transport, o poti face aici.

Indicatiile companiilor aeriene vizeaza de obicei greutatea si dimensiunile custilor. Trebuie sa ai in vedere faptul ca greutatea maxima impusa de companiile aeriene se refera la greutatea animalului, plus cea a custii in care acesta este transportat.

Cusca Ryanair
WizzAir

BlueAir Tarom
Greutatea animalului Nu accepta animale la bord sub 6 kg 6 - 32 kg sub 8 kg 8 - 75 kg
Marimea custii Nu accepta animale la bord 45x30x23 Cusca standard IATA 42x26x20 Cusca standard IATA
Unde va fi transportata cusca Nu accepta animale la bord Cabina Cala Cabina Cala
Pret** Nu accepta animale la bord 35€/sens 70€/sens intre 30€ si 100€/sens intre 50€ si 200€/sens

* Depinde de tipul aeronavei si de ruta

4. Rase periculoase

Unele companii aeriene, precum Air France, pot refuza transportul cainilor care fac parte din rase considerate periculoase. Alte companii accepta aceste animale la cala aeronavei, cu conditia ca ele sa stea intr-o cusca sigura si rezistenta la muscaturi. Inainte de a calatori cu un animal dintr-o rasa considerata periculoasa, te rugam sa consulti reglementarile specifice ale tarii in care intentionezi sa mergi. In Germania, de exemplu, este interzisa aducerea anumitor rase de caini.

5. Cum sa faci calatoria cu avionul mai usoara pentru animalul tau?

Animalul de companie nu poate fi lasat liber in timpul zborului, astfel ca este extrem de important ca acesta sa aiba o cusca de dimensiuni corespunzatoare, in care sa se poata misca. Recomandat este sa alegi zboruri directe, fara escala. Animalul nu ar trebui sa manance sau sa bea apa cu aproximativ patru ore inainte de calatorie. In cazul in care cusca o sa fie transportata la cala, pune si o patura, pentru ca in cala avionului temperatura este destul de scazuta.

Sedarea animalelor pentru a usura transportul este un subiect cu pareri impartite. Animalele pot avea uneori reactii adverse din cauza tranchilizantelor. Daca animalul este in general agitat atunci cand calatoreste, cel mai bine este sa discuti cu un medic veterinar, sa determine daca sedarea este sau nu solutia potrivita.

Alege limba: