X
Se incarca...

Ghid: bagaj de mana si de cala

Tot ceea ce trebuie sa stii inainte de a-ti face bagajele

Orice calatorie cu avionul are ca punct de pornire bagajul. Indiferent ca zbori cu o companie low-cost sau cu una traditionala (full-service), trebuie sa impachetezi bagajul in cel mai eficient mod posibil.

Pentru orice cursa cu avionul, companiile aeriene pun la dispozitia pasagerilor doua tipuri de bagaje: bagajul de mana si cel de cala. In functie de durata calatoriei si de nevoile tale, poti alege sa zbori doar cu primul, sau cu ambele tipuri de bagaj.

Ghidul nostru de calatorie iti va prezenta caracteristicile bagajului de mana si ale bagajului de cala si te va ajuta sa decizi cand are sens sa platesti in plus pentru bagaj de cala.

Diferenta dintre bagajul de mana si bagajul de cala

Bagajul de mana este inclus in pretul biletului de avion si este cel pe care il poti lua cu tine la bord. Fiecare operator de zbor are propriile dimensiuni si criterii de greutate pentru bagajul de mana, iar companiile low-cost cer respectarea lor cu strictete.

Bagajul de cala, in schimb, se plateste separat de biletul de avion de cele mai multe ori. Il poti achizitiona atunci cand rezervi zborul, sau ulterior, daca esti indecis in momentul cumpararii biletului. Acesta este transportat in cala avionului pe parcursul zborului si il poti recupera in aeroport, odata ce aterizezi.

Atat bagajul de mana, cat si bagajul de cala trebuie sa se incadreze in limitele impuse de operatorul de zbor, in caz contrar va trebui sa achiti o taxa de bagaj suplimentar, care se calculeaza in general pe kilogram in plus.

Tariful pentru bagajul de cala nu este singurul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare atunci cand iei o decizie. Iata care sunt avantajele celor doua tipuri de bagaje:

Bagaj de mana Bagaj de cala
  • este la indemana
  • economisesti bani
  • economisesti timp, nu mai e nevoie sa astepti sa recuperezi bagajul
  • nu exista riscul pierderii bagajului
  • are o capacitate mai mare decat bagajul de mana
  • ai mai multa libertate de miscare, lucru important cand ai zbor cu escala
  • iti poti lua mai multe obiecte de toaleta
  • poti transporta fara probleme obiecte ascutite sau din metal
  • e necesar daca vrei sa transporti lichide (o sticla de vin ca suvenir)
  • poti avea bagaje mai voluminoase

Dimensiuni pentru bagajul de mana

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand vine vorba de bagajul de mana este sa verifici dimensiunea maxima permisa. Aceasta difera de la o companie aeriana la alta, asa ca asigura-te ca respecti indicatiile oferite de operatorul tau de zbor. Iata dimensiunile acceptate de cateva dintre cele mai populare companii aeriene din Romania:

Ryanair

  • 1 bagaj de mana cu dimensiunile 40 x 25 x 20 cm, pe care trebuie sa il asezi sub scaunul din fata ta;
  • 1 bagaj de mana de maxim 10 kg si dimensiunile 55 x 40 x 20 cm, pe care il poti achizitiona contra cost, ca parte din serviciul Priority (ce contine si imbarcare prioritara la bordul aeronavei).

Wizz Air

  • 1 bagaj mic de mana, de maxim 10 kg si dimensiunile 40x30x20 cm, pe care trebuie sa il asezi sub scaunul din fata ta;
  • 1 bagaj de mana de maxim 10 kg si dimensiunile 55 x 40 x 23 cm, pe care il poti achizitiona contra cost, ca parte din serviciul Wizz Priority (ce contine si imbarcare prioritara la bordul aeronavei).

Blue Air

  • 1 bagaj de maximum 10 kg, cu dimensiunile 40 x 30 x 20 cm
  • 1 bagaj de maximum 10 kg, cu dimensiunile 55 x 40 x 20 cm, pe care il poti achizitiona contra cost

Tarom

  • 1 bagaj de maxim 8 kg, cu dimensiunile de 55 x 40 x 20 cm.

Companiile aeriene au reguli diferite pentru bagajele celor mai tineri pasageri, bebelusii si copiii de peste 2 ani. Daca te pregatesti pentru zbori impreuna cu cei mici si vrei sa afli mai multe despre bagajele permise pentru ei, citeste ghidul nostru despre calatoriile cu copiii.

Bagaje Wizzair

Bagajul de cala costa: care sunt tarifele?

In prezent, plata suplimentara pentru bagajul de cala se aplica nu doar in cazul companiilor low cost, ci si in cel al unor companii de linie. Pentru operatorii low cost, preturile bagajelor depind de sezon si de ruta.

Daca alegi sa achizitionezi un bagaj de cala, e indicat sa verifici costul zborului si la companii care au aceasta optiune inclusa in pretul biletului. Deseori se intampla ca la operatorii low cost, pretul zborului si cel al bagajului luate impreuna, sa fie egale cu pretul unui bilet la o companie de linie, care ofera bagajul inclus in cost. In acest caz, e de preferat sa optezi pentru cea de-a doua varianta, intrucat companiile de linie au acces la aeroportul cel mai apropiat de oras si includ servicii on-board si un standard de calatorie ridicat.

Acestea sunt tarifele estimative pentru bagajul de cala de la cei mai cunoscuti operatori de zbor din Romania:

  • La compania Ryanair, tarifele pentru bagejele de cala sunt cuprinse intre 10 si 40 euro, in functie de greutate si de sezon.
  • La compania Wizz Air, tarifele pentru bagajele de cala sunt cuprinse intre 9 si 109 euro, in functie de greutate si de sezon.
  • La compania Blue Air, tarifele pentru bagajele de cala sunt cuprinse intre 10 si 80 de euro, in functie de greutate.

Aceste tarife se aplica pentru situatiile in care ai achizitionat bagajul de cala in prealabil, online sau la telefon. Daca achizitionezi bagajul de cala direct din la aeroport, in ziua plecarii, atunci tariful poate fi chiar dublu fata de pretul achizitionarii acestuia din timp.

Bagaje Wizzair

Obiecte admise in bagajul de mana

Regulile impuse de operatorii de zbor pentru bagajele de mana nu se opresc la dimensiune si greutate, ci vizeaza si continutul. Acestea sunt cele mai populare clase de obiecte care sunt admise in bagajul de mana, atata timp cat se supun unor conditii riguroase:

Produse cosmetice si lichide

Cosmeticele si produsele de ingrijire personala sunt principalul motiv pentru care multi dintre calatori aleg sa plateasca pentru un bagaj de cala. Inainte sa achizitionezi un astfel de bagaj, gandeste-te daca in timpul petrecut la destinatie ai putea renunta la o parte dintre acele produse, astfel incat sa te incadrezi in limita admisa pentru bagajul de mana (1 litru pus in 10 recipiente transparente, a cate 100 ml fiecare).

Bagaje Wizzair

Depoziteaza lichidele din bagajul de mana dupa cum urmeaza:

Daca ai produse de toaleta mini, cu cantitati de maxim 100 ml per recipient, pune-le in pungi transparente, cu dimensiuni de 20x20 cm. In caz contrar, toarna-le in sticlute transparente de 100 ml inainte de a le depozita in pungi.

Intr-un bagaj de mana sunt admise 10 astfel de pungute, a caror cantitate totala nu trebuie sa depaseasca 1 litru.

Daca zbori in Europa, nu lua lucruri pe care nu esti sigur ca le folosesti. Daca e ceva de care chiar vei avea nevoie, poti cumpara de la destinatie (de exemplu, un sampon).

Sfatul Vola.ro

Daca ai suficient timp inainte de plecare, iti recomandam sa achizitionezi un saculet special pentru transportul produselor cosmetice in conformitate cu reglementarile referitoare la bagajele de mana, pentru ca la controlul de securitate va trebui sa le scoti din bagaj si sa le depozitezi in tavile speciale.

Mancare si medicamente

Atat mancarea, cat si medicamentele sunt permise in bagaje. Acorda o atentie speciala mancarii pe care o transporti in bagajul de mana - daca are o consistenta lichida trebuie depozitata in recipiente de 100 ml, care se vor calcula ca facand parte din cantitatea maxima de 1 litru de lichide permisa in bagajul de mana.

Daca ai in bagajul de mana medicamente ambalate in recipiente mai mari de 100 ml, ele trebuie sa fie insotite de reteta medicala.

Sfatul Vola.ro

Chiar daca pleci intr-o calatorie de scurta durata, ia cu tine cateva medicamente de uz general pentru situatii neprevazute. Nu ai de unde sa stii daca vei avea acces la o farmacie.

Obiecte electronice

Probabil ca si tie iti este greu sa pleci intr-o calatorie fara laptop-ul, tableta sau aparatul tau foto. Acestea sunt permise atat in ambele tipuri de bagaje, insa recomandat ar fi sa le depozitezi in bagajul de mana pentru ca electronicele s-ar putea deteriora in procesul de manipulare al bagajelor de cala.

Obiectele electronice sunt de obicei greoaie si necesita accesorii aditionale, asa ca gandeste-te care iti sunt absolut necesare pe parcursul calatoriei si la care ai putea sa renunti.

Sfatul Vola.ro

Impacheteaza electronicele la sfarsit, pentru ca la controlul de securitate va fi nevoie sa plasezi toate obiectele de acest tip intr-un container separat si e bine sa ai acces la ele repede si usor.

Obiecte interzise in bagaj

In general obiectele pe care nu ai voie sa le iei cu tine in avion (nici in bagajul de mana si nici in cel de cala) sunt acelea care pot fi folosite pentru a pune in pericol siguranta aeronavei si a pasagerilor.

Obiecte interzise avion

Lista obiectelor interzise pe care nu le poti lua in zona de securitate cu acces restrictionat sau la bordul aeronavei cuprinde urmatoarele categorii de obiecte:

Pistoale, arme de foc sau orice alt dispozitiv care lanseaza proiectile

  • orice tip de arma de foc (pistoale, revolvere, carabine, pusti);
  • arme de jucarie, copii si imitatii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevarate;
  • parti componente ale armelor de foc, cu exceptia lunetelor telescopice;
  • pistoale lansatoare de rachete de semnalizare; pistoale de start; pistoale si pusti de jucarie de orice tip;
  • arme cu aer comprimat si cu CO2 , (pistoale, pusti cu alice, carabine, pusti si pistoale cu bile);
  • arcuri, arbalete si sageti;
  • harpoane si lansatoare de harpoane;
  • prastii si catapulte

Dispozitive cu efect paralizant

Dispozitive al caror scop este acela de a paraliza sau a imobiliza, inclusiv:

  • dispozitive cu electrosocuri, precum pistoale cu electrosocuri, pistoale paralizante (taser) si bastoane cu electrosocuri;
  • dispozitive de asomare si dispozitive de ucidere a animalelor;
  • substante chimice, gaze si sprayuri neutralizante si incapacitante, cum ar fi spray-urile cu substante iritant-lacrimogene, spray-urile cu piper, spray-urile cu ardei iute, gazele lacrimogene, spray-urile cu acid si spray-urile cu substante repulsive pentru animale
  • Obiecte cu varf ascutit sau cu muchie ascutita

    Obiecte cu varful ascutit sau cu muchia ascutita care pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave, inclusiv:

    • obiecte concepute pentru a taia/toca, (topoare, securi si satare);
    • dalti de spart gheata;
    • lame de ras;
    • cuttere;
    • cutite cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm;
    • foarfece cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm, masurata de la ax;
    • echipamente de arte martiale, cu varf ascutit sau cu lama ascutita;
    • sabii si spade;

    Unelte de lucru

    Unelte care pot fi utilizate atat pentru a cauza vatamari grave, cat si pentru a pune in pericol siguranta aeronavei, inclusiv:

    • rangi;
    • burghie si varfuri de burghie, inclusiv masini de gaurit electrice portabile fara fir;
    • unelte cu lama sau tija cu o lungime mai mare de 6 cm, cum ar fi surubelnite si dalti;
    • fierastraie, inclusiv fierastraie electrice portabile fara fir;
    • arzatoare de sudura;
    • pistoale de impuscat bolturi si pistoale de batut cuie;

    Instrumente contondente

    Obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave atunci cand sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:

    • bate de baseball si softball;
    • bastoane;
    • echipamente specifice artelor martiale;

    Substante si dispozitive explozive si incendiare

    Substante si dispozitive explozive si incendiare care pot fi utilizate sau care par ca pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave sau care pot pune in pericol siguranta aeronavei, inclusiv:

    • munitie;
    • capse detonante;
    • detonatoare si fitiluri;
    • copii sau imitatii ale dispozitivelor explozibile;
    • mine, grenade si alte dispozitive explozibile militare;
    • artificii si alte articole pirotehnice;
    • bombe fumigene si cartuse fumigene;
    • dinamita, praf de pusca si explozibili plastici.